Cookie- och Sekretesspolicy


Utfodring av fisk

Om du har fiskar i dammen är det naturligtvis nödvändigt att fodra dem med jämna mellanrum. Det finns mängder av olika sorters fiskfoder på marknaden men bland det viktigaste är att kontrollera näringsupptaget, alltså hur mycket av fodret som fiskarna i verkligen tillgodogör sig.

Många av de billigare fodersorterna innehåller ofta mycket utfyllnadsämnen som fiskarna inte har någon nytta av. Det kommer därför bara hamna på dammens botten och kan utgöra en grogrund för algväxt. Så det kan löna sig att investera i lite dyrare foder som fiskarna i gengäld kan tillgodogöra sig bättre.

De här tre fodren är de som Dan själv använder till sina fiskar. De två ljusa till höger är foder för karpar och guldfisk. Det mörka till vänster är störfoder.Till karparna använder han två olika sorters foder.

Här är ett sommarfoder som är rikt på protein och har ett lågt kolhydratvärde, och så ett höstfoder som innehåller mycket kolhydrat men inte så mycket protein. Även om storleken på de här två fodren är olika så rekommenderar Dan att man använder så små fodertabletter som möjligt.

Ju mindre de är desto lättare tillgodogör sig fiskarna dem och desto färre rester blir det. Karpfodret är dessutom lätt och lägger sig på vattenytan vilket gör det enkelt för dig att se hur mycket fiskarna har ätit och om det eventuellt finns kvar överflödigt foder som ska tas bort.

Stör håller däremot i allmänhet till på botten av dammen. Därför är störfodret ofta tungt och sjunker till botten. Det opraktiska med det är förstås att det är svårare att beräkna hur mycket foder dina fiskar ska få.

Foder för störar innehåller betydligt mer protein än karpfodret. Om du har båda fiskarterna i din damm ska du därför försöka undvika att karparna äter av störfodret. Det är svårt att undvika helt. Men om du utfodrar karparna först så att de blir mätta är de sedan mindre intresserade av störarnas foder.

Annars kan det vara en bra idé att vänta med att utfodra störarna tills det blir kväll. Stören är nämligen nattaktiv och eftersom karparna kommer till ro på kvällen kan störarna få ha sitt foder ifred.

Det gäller alltså att fodra fiskarna med lite eftertanke och se till att de får så stor behållning av fodret som möjligt så att du kan fortsätta njuta av att det är liv och rörelse i din trädgårdsdamm.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Krypgrund + golvvärme

Hej! Har lite funderingar kring krypgrunden i ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Färg i trappan

Ni föreslår en enkomponents akryllack som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss