Cookie- och Sekretesspolicy


Utfodring av fisk

Om du har fiskar i dammen är det naturligtvis nödvändigt att fodra dem med jämna mellanrum. Det finns mängder av olika sorters fiskfoder på marknaden men bland det viktigaste är att kontrollera näringsupptaget, alltså hur mycket av fodret som fiskarna i verkligen tillgodogör sig.

Många av de billigare fodersorterna innehåller ofta mycket utfyllnadsämnen som fiskarna inte har någon nytta av. Det kommer därför bara hamna på dammens botten och kan utgöra en grogrund för algväxt. Så det kan löna sig att investera i lite dyrare foder som fiskarna i gengäld kan tillgodogöra sig bättre.

De här tre fodren är de som Dan själv använder till sina fiskar. De två ljusa till höger är foder för karpar och guldfisk. Det mörka till vänster är störfoder.Till karparna använder han två olika sorters foder.

Här är ett sommarfoder som är rikt på protein och har ett lågt kolhydratvärde, och så ett höstfoder som innehåller mycket kolhydrat men inte så mycket protein. Även om storleken på de här två fodren är olika så rekommenderar Dan att man använder så små fodertabletter som möjligt.

Ju mindre de är desto lättare tillgodogör sig fiskarna dem och desto färre rester blir det. Karpfodret är dessutom lätt och lägger sig på vattenytan vilket gör det enkelt för dig att se hur mycket fiskarna har ätit och om det eventuellt finns kvar överflödigt foder som ska tas bort.

Stör håller däremot i allmänhet till på botten av dammen. Därför är störfodret ofta tungt och sjunker till botten. Det opraktiska med det är förstås att det är svårare att beräkna hur mycket foder dina fiskar ska få.

Foder för störar innehåller betydligt mer protein än karpfodret. Om du har båda fiskarterna i din damm ska du därför försöka undvika att karparna äter av störfodret. Det är svårt att undvika helt. Men om du utfodrar karparna först så att de blir mätta är de sedan mindre intresserade av störarnas foder.

Annars kan det vara en bra idé att vänta med att utfodra störarna tills det blir kväll. Stören är nämligen nattaktiv och eftersom karparna kommer till ro på kvällen kan störarna få ha sitt foder ifred.

Det gäller alltså att fodra fiskarna med lite eftertanke och se till att de får så stor behållning av fodret som möjligt så att du kan fortsätta njuta av att det är liv och rörelse i din trädgårdsdamm.

Relaterade artiklar

 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4
 • Bygg ett praktiskt planteringsbord

  Bygg ett praktiskt planteringsbord

  06/07 Ska växterna planteras om i krukor så är detta planteringsbord perfekt. Det har en bra arbetshöjd, tål jord och smuts och är lätt att bygga. Smart!

  Svårighet 2/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • Smart växthylla till terrassen

  Smart växthylla till terrassen

  30/05 Med denna eleganta växthylla kan du på kort tid få din odling att växa på terrassväggen. Och den är enkel att bygga.

  Svårighet 2/4
 • 5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  18/05 Alla kan få en supervacker och avundsvärd gräsmatta. Följer du våra 5 enkla steg under bara en säsong, garanterar vi dig ett strålande resultat!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss