Cookie- och Sekretesspolicy


Utfodring av fisk

Om du har fiskar i dammen är det naturligtvis nödvändigt att fodra dem med jämna mellanrum. Det finns mängder av olika sorters fiskfoder på marknaden men bland det viktigaste är att kontrollera näringsupptaget, alltså hur mycket av fodret som fiskarna i verkligen tillgodogör sig.

Många av de billigare fodersorterna innehåller ofta mycket utfyllnadsämnen som fiskarna inte har någon nytta av. Det kommer därför bara hamna på dammens botten och kan utgöra en grogrund för algväxt. Så det kan löna sig att investera i lite dyrare foder som fiskarna i gengäld kan tillgodogöra sig bättre.

De här tre fodren är de som Dan själv använder till sina fiskar. De två ljusa till höger är foder för karpar och guldfisk. Det mörka till vänster är störfoder.Till karparna använder han två olika sorters foder.

Här är ett sommarfoder som är rikt på protein och har ett lågt kolhydratvärde, och så ett höstfoder som innehåller mycket kolhydrat men inte så mycket protein. Även om storleken på de här två fodren är olika så rekommenderar Dan att man använder så små fodertabletter som möjligt.

Ju mindre de är desto lättare tillgodogör sig fiskarna dem och desto färre rester blir det. Karpfodret är dessutom lätt och lägger sig på vattenytan vilket gör det enkelt för dig att se hur mycket fiskarna har ätit och om det eventuellt finns kvar överflödigt foder som ska tas bort.

Stör håller däremot i allmänhet till på botten av dammen. Därför är störfodret ofta tungt och sjunker till botten. Det opraktiska med det är förstås att det är svårare att beräkna hur mycket foder dina fiskar ska få.

Foder för störar innehåller betydligt mer protein än karpfodret. Om du har båda fiskarterna i din damm ska du därför försöka undvika att karparna äter av störfodret. Det är svårt att undvika helt. Men om du utfodrar karparna först så att de blir mätta är de sedan mindre intresserade av störarnas foder.

Annars kan det vara en bra idé att vänta med att utfodra störarna tills det blir kväll. Stören är nämligen nattaktiv och eftersom karparna kommer till ro på kvällen kan störarna få ha sitt foder ifred.

Det gäller alltså att fodra fiskarna med lite eftertanke och se till att de får så stor behållning av fodret som möjligt så att du kan fortsätta njuta av att det är liv och rörelse i din trädgårdsdamm.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Ventilation av luftspalt mellan väggar?

Jag ska bygga in en carport som binder samman ...

Betongprimer?

Betongprimerns funktion är åtminstone delvis ...

Timmerstuga

Har en äldre timmerstuga där timret verkar ha ...

Isolering av stenkällare

Har ett hus i Bohuslän med typisk stengrund. ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss