Cookie- och Sekretesspolicy


Skapa en bäck

Ljudet av rinnande vatten är för många människor anledningen till att de överhuvudtaget vill ha vatten i trädgården. Det är ett behagligt och avslappnande ljud som signalerar aktivitet och liv i din trädgård.

Det passar därför mycket bra att anlägga en fontän eller en bäck i anknytning till din trädgårdsdamm. Här vid Dans damm ska det anläggas en bäck i den ena änden med en källa längre upp i trädgården där terrängen är lite upphöjd.

Trädgårdsanläggaren håller på att gräva en ränna för bäcken. Rännan kan kanske tyckas lite bred men eftersom det ska läggas sten i bäcken passar den till den bredd som Dan vill att bäcken ska ha när den är färdig.

På samma sätt som med dammen ska det därefter läggas ut fiberduk för att skydda folien som ska läggas på senare. Den nya fiberduken överlappar dammens duk utan problem. Men det är en annan sak med folien. Den ska nämligen fästas så den sluter tätt med dammens folie.

Det är mycket viktigt att övergången blir 100 % tät.Därför börjar Dan och trädgårdsanläggarna med att lägga några skenor under de två foliestyckena på det ställe de ska sättas samman. De två styckena ska nu limmas ihop.

Till det använder Dan produkten Quick prime som han stryker på de två ytorna som ska limmas. Quick prime gör folien ren och fäster samtidigt ihop de två styckena. När den har torkat så mycket att man inte kan dra trådar från dem med fingrarna sätter Dan en speciell dubbelhäftande skarvtejp på.

Den här tejpen består av ohärdat gummi och kommer med tiden att nästan få de två foliestyckena att ”smälta” ihop till ett. När du klipper av tejpen är det klokt att sätta en extra liten bit skyddsfilm där du klipper. På det viset vidrör saxen så lite av klistret som möjligt.

Tejpen rullas snabbt över med silikonrollern för att maximera kontakten mellan tejpen och gummit. Nu läggs det andra stycket försiktigt över så det fäster på tejpens ovansida. De låter ett stycke av tejpen sticka ut eftersom tejpens skyddsfilm ska tas bort så att den dubbelhäftande tejpen fäster på båda sidorna.

Dan lyfter upp lite av gummiduken och fattar skyddsfilmens innersta hörn. Det drar han ut lite. Nu läggs duken på plats igen och filmen kan dras ut hela vägen ner. De två styckena är nu hoplimmade och folien till bäcken kan läggas ut.

Precis som med dammens botten är det viktigt att det inte blir för stora veck. Ovanpå duken lägger trädgårdsanläggarna nu en så kallad kantmatta av nylon. Senare ska bäcken fyllas med singel och tack vare mattans sträva ovansida kommer den inte att sköljas med ner i dammen när pumpen sätts på och vattnet kommer rinnande.

Bäcken fylls därefter med sten och vattnets förlopp fastställs. Eftersom det ännu inte har runnit något vatten i bäcken får trädgårdsanläggarna bara försöka att föreställa sig hur vattnet kommer att rinna mellan stenarna. Men innan de kan prova bäcken klipper Dan ett hål i gummiduken vid bäckens början och gör en genomföring för slangen som ska förse bäcken med vatten.

Genomföringen döljs med stenar. Sedan sätter han på pumpen och vattnet kan börja porla ner genom bäcken. Det är nu du kan bedöma om vattnet rinner som det ska och om några stenar kanske behöver flyttas. Både Dan och trädgårdsanläggarna är nöjda med bäckens form och fyller nu bäcken med singel hela vägen ner till dammen. Så sätter de på pumpen igen och vattnet får lov att rinna över singeln.

Det går tyvärr inte att undvika att vattnet blir lite grumligt på vägen eftersom några av alla de små stenarna kan vara lite smutsiga. Men snart blir vattnet klart och du kan nu göra de sista små korrigeringarna. Här rinner vattnet till exempel inte ut över stenarna vid slutet av bäcken.

Trädgårdsanläggaren flyttar runt lite på småstenarna och snart rinner vattnet vackert ut över stenarna och bäcken är i stort sett klar.

Nu återstår bara att klippa av den överflödiga folien och vika ner den och täcka med singel och jord på samma sätt som trädgårdsanläggarna gjorde med dammens kanter. Och när det är gjort är det bara att sätta på pumpen och njuta av synen och ljudet av det porlande vattnet i den nya bäcken.

Relaterade artiklar

 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4
 • Bygg ett praktiskt planteringsbord

  Bygg ett praktiskt planteringsbord

  06/07 Ska växterna planteras om i krukor så är detta planteringsbord perfekt. Det har en bra arbetshöjd, tål jord och smuts och är lätt att bygga. Smart!

  Svårighet 2/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • Smart växthylla till terrassen

  Smart växthylla till terrassen

  30/05 Med denna eleganta växthylla kan du på kort tid få din odling att växa på terrassväggen. Och den är enkel att bygga.

  Svårighet 2/4
 • 5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  18/05 Alla kan få en supervacker och avundsvärd gräsmatta. Följer du våra 5 enkla steg under bara en säsong, garanterar vi dig ett strålande resultat!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss