Cookie- och Sekretesspolicy


Sjuka fiskar

Om du har fiskar i dammen kommer du förr eller senare råka ut för att de drabbas av sjukdomar. Det finns flera olika fisksjukdomar. Om du investerar i dyrare fiskar rekommenderas att du lägger lite tid på att läsa facklitteratur om de olika sjukdomarna.

Många av symptomen kan vara svåra att upptäcka om man inte är expert, och de flesta upptäcker inte att något är fel förrän fisken ligger död på vattenytan. De flesta har fiskar i sin damm bara för att det är trevligt och skulle fiskarna duka under på grund av någon sjukdom skiljs man bara från dem utan att tänka så mycket mer på det.

Det finns ett par sjukdomar som är lätta att upptäcka även för ett otränat öga. Här är en fisk med bukvattensot. Det är en sjukdom som kan sprida sig till de andra fiskarna i dammen. Symptomen på bukvattensot är en uppsvullen buk, resta fjäll och trådliknande avföring.

Symptomen visar sig eftersom fisken samlar vätska i kroppen. Fiskens njurar hinner inte med och vattnet avges inte med samma hastighet som det kommer in i fisken. Om du upptäcker bukvattensot hos dina fiskar ska du ta bort de sjuka fiskarna genast så att inte resten av fiskbeståndet smittas.

Andra tydliga sjukdomstecken är sår på fiskarna. Såren är ett tecken på att fisken har blivit angripen av en parasit. Den har tagit sig genom fiskens slemhinnor och därmed banat väg för fientliga bakterier. Vid sådana tillfällen kan det vara nödvändigt att använda ett antibakteriellt medel.

Det kan antingen hällas i vattnet eller användas direkt på såret. På den här fisken läker såret bra. Det har tidigare varit stort som en femkrona men nu är det tydligt att det håller på att läka och fisken kommer nog att klara sig. Parasitangrepp kan också sätta sig på t ex gälarna eller fenorna som det gjort här.

Den här fisken har ett tydligt sår framme på ryggfenan. Det kan vara en parasit men det kan också vara en skada som uppstått när fisken flyttats i en håv. I vissa håvar kan fiskarnas fenor fastna och skadas. Och eftersom dammvatten ofta har en rik bakteriekultur är det därför oundvikligt att en sådan skada utvecklas till ett sår.

Även här kan det hjälpa att ta upp fisken ur vattnet och stryka ett antibakteriellt medel på såret. För övrigt handlar det bara om att hålla ett vaksamt öga på dina fiskar och deras beteende. Om en fisk plötsligt slutar äta eller håller sig på avstånd från de andra fiskarna är det som regel ett tecken på att något är fel.

Relaterade artiklar

 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4
 • Bygg ett praktiskt planteringsbord

  Bygg ett praktiskt planteringsbord

  06/07 Ska växterna planteras om i krukor så är detta planteringsbord perfekt. Det har en bra arbetshöjd, tål jord och smuts och är lätt att bygga. Smart!

  Svårighet 2/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • Smart växthylla till terrassen

  Smart växthylla till terrassen

  30/05 Med denna eleganta växthylla kan du på kort tid få din odling att växa på terrassväggen. Och den är enkel att bygga.

  Svårighet 2/4
 • 5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  18/05 Alla kan få en supervacker och avundsvärd gräsmatta. Följer du våra 5 enkla steg under bara en säsong, garanterar vi dig ett strålande resultat!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss