Cookie- och Sekretesspolicy


Sjuka fiskar

Om du har fiskar i dammen kommer du förr eller senare råka ut för att de drabbas av sjukdomar. Det finns flera olika fisksjukdomar. Om du investerar i dyrare fiskar rekommenderas att du lägger lite tid på att läsa facklitteratur om de olika sjukdomarna.

Många av symptomen kan vara svåra att upptäcka om man inte är expert, och de flesta upptäcker inte att något är fel förrän fisken ligger död på vattenytan. De flesta har fiskar i sin damm bara för att det är trevligt och skulle fiskarna duka under på grund av någon sjukdom skiljs man bara från dem utan att tänka så mycket mer på det.

Det finns ett par sjukdomar som är lätta att upptäcka även för ett otränat öga. Här är en fisk med bukvattensot. Det är en sjukdom som kan sprida sig till de andra fiskarna i dammen. Symptomen på bukvattensot är en uppsvullen buk, resta fjäll och trådliknande avföring.

Symptomen visar sig eftersom fisken samlar vätska i kroppen. Fiskens njurar hinner inte med och vattnet avges inte med samma hastighet som det kommer in i fisken. Om du upptäcker bukvattensot hos dina fiskar ska du ta bort de sjuka fiskarna genast så att inte resten av fiskbeståndet smittas.

Andra tydliga sjukdomstecken är sår på fiskarna. Såren är ett tecken på att fisken har blivit angripen av en parasit. Den har tagit sig genom fiskens slemhinnor och därmed banat väg för fientliga bakterier. Vid sådana tillfällen kan det vara nödvändigt att använda ett antibakteriellt medel.

Det kan antingen hällas i vattnet eller användas direkt på såret. På den här fisken läker såret bra. Det har tidigare varit stort som en femkrona men nu är det tydligt att det håller på att läka och fisken kommer nog att klara sig. Parasitangrepp kan också sätta sig på t ex gälarna eller fenorna som det gjort här.

Den här fisken har ett tydligt sår framme på ryggfenan. Det kan vara en parasit men det kan också vara en skada som uppstått när fisken flyttats i en håv. I vissa håvar kan fiskarnas fenor fastna och skadas. Och eftersom dammvatten ofta har en rik bakteriekultur är det därför oundvikligt att en sådan skada utvecklas till ett sår.

Även här kan det hjälpa att ta upp fisken ur vattnet och stryka ett antibakteriellt medel på såret. För övrigt handlar det bara om att hålla ett vaksamt öga på dina fiskar och deras beteende. Om en fisk plötsligt slutar äta eller håller sig på avstånd från de andra fiskarna är det som regel ett tecken på att något är fel.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Krypgrund + golvvärme

Hej! Har lite funderingar kring krypgrunden i ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Färg i trappan

Ni föreslår en enkomponents akryllack som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss