Cookie- och Sekretesspolicy


Vattentester

Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

Det är framförallt två vattenprover som är viktiga att ta. Det är pH-värdet respektive nitritvärdet. För att ta dem har Dan köpt de här två testkiten med vattenlösliga tabletter samt två provrör och en steril behållare. Fyll först behållaren med vatten från din damm.

Häll därefter 10 ml av vattnet i provröret och ta en av testtabletterna från förpackningen. Tabletten ska nu lösas upp i vattnet. Den fungerar bäst om du skakar provröret ett par minuter. I takt med att tabletten löses upp färgas vattnet.

Den färgen kan du nu jämföra med färgerna på det medföljande diagrammet. Så kan du se vilket pH-värde ditt vatten har. PH-skalan går från 0 till 14. Det idealiska pH-värdet ligger mellan 7 och 8, alltså ungefär mitt på skalan. Vattnet kan dock vara lite under, eller som här, lite över mitten.

Det är fortfarande inom de acceptabla nivåerna. Om värdet däremot är för lågt eller för högt är vattnet antingen för surt respektive för basiskt och är därför inte lämpligt för fiskar och växter.

Små svängningar i pH-värdet kan du behandla antingen med kalk som är basiskt eller med syra som är surt. Men om ditt vatten blir orange eller mörkblått som på de här två proverna bör du överväga att byta ut allt vatten i dammen.

Tillvägagångssättet är detsamma för nitrittestet, men det tar det lite längre tid innan vattnet färgas. Men i det här fallet är det bäst om vattnet inte får någon färg alls. Då är nitritvärdet nämligen under 0,10 och det ska det helst vara om du har fisk i din damm.

Nitrit är nämligen dödligt för fiskar och värdet ska helst ligga på en så låg nivå som möjligt. Du kan hålla nitritvärdet lågt med hjälp av ett filter i dammen. Filtret omvandlar nitrit till nitrat. Det är mindre skadligt för fiskarna och fungerar samtidigt som näring för dammens växter.

Är nitritvärdet i din damm för högt ska du byta ut en del av vattnet, se till att det är bra syresättning och tillföra några så kallade mikroorganismer som man kan köpa på plantskolor som tillhandahåller produkter för vatten i trädgårdar. Med hjälp av de här testkiten kan du alltså snabbt och enkelt se om växterna och fiskarna i din damm har bra levnadsvillkor.

Relaterade artiklar

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Alger

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Alger

  14/11 VIDEO: Alla som har en damm kommer förr eller senare att råka ut för alger i vattnet, antingen svävalger som färgar vattnet grönt som här, eller de långa trådalgerna.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Installera och underhålla ett filter

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Installera och underhålla ett filter

  14/11 VIDEO: För många dammägare är det helt nödvändigt att ha ett filter till trädgårdsdammen. Filtret ser till att vattnet förblir rent och klart och det är ju särskilt viktigt om man har fisk i dammen och gärna vill kunna njuta ...

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Dammens kanter

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Dammens kanter

  14/11 VIDEO: Kanterna på den här dammen ska byggas upp av sten. Eftersom jorden i den här trädgården är mycket sandig väntar trädgårdsanläggarna med att placera ut stenarna tills vattnet nått till kanten av avsatsen.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss