Cookie- och Sekretesspolicy


Gråhäger

Om du vill ha fiskar i din trädgårdsdamm är det en god idé att utforma din damm så att du slipper få besök av gråhägrar. Hägern är nämligen ett av de vanligaste hoten mot dina fiskar. Men det är faktiskt inte så svårt at göra din damm oframkomligt för hägrarna.

De långbenta fåglarna landar nämligen aldrig direkt i vattnet första gången de kommer till en damm. De landar istället på marken och går ut i vattnet. Det gäller alltså att utforma bassängens kanter så att hägern inte kan nå fiskarna.

Ett område med cirka 10 centimeters vattendjup är optimalt för en gråhäger så den når oftast dammen via ett sådant grunt område. Men ser du t ex till att kanterna runt dammen består av sten som ligger minst 10-15 centimeter över vattenytan och det samtidigt är ett bra djup precis utanför stenkanten så kan gråhägern inte komma ner i vattnet.

Gråhägern kan inte böja sina ben så den kan inte heller nå vattnet från stenarna. Men det finns även andra sätt som du kan skydda din damm på. Du kan exempelvis spänna ett snöre runt dammen.

Det kräver förstås att du slår ner några pålar i jorden längs dammkanten, helst med cirka en och en halv meters mellanrum. Sedan kan du spänna en tunn, men stark fiskelina mellan pålarna. Placera linan på cirka 20 centimeters höjd. Nu har du satt upp en snubbeltråd för hägrarna.

Hägern är bra på att uppfatta rörelser men ett tunt och orörligt snöre som det här ser den inte. Det blir en obehaglig överraskning när den stöter på det. Och när en häger en gång blivit bortskrämd från din damm är det mindre troligt att just den fågeln kommer tillbaka igen.

Eftersom gråhägern övervintrar i stora delar av Skandinavien ska snöret sitta uppe kring dammen året runt. Dan ska leta upp några andra pålar som smälter bättre in i dammens omgivningar. Men tills vidare fungerar de här pålarna utmärkt för att förhindra att dammen blir ett stort buffébord för hungriga hägrar.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss