Cookie- och Sekretesspolicy


Täta dammen

När grävarbetet är färdigt ska dammen fodras och tätas, först med fiberduk och sedan med gummiduken. Men ta först bort snören som använts vid utgrävningen. De behövs inte längre och skulle i fortsättning bara vara i vägen.

För att veta exakt hur mycket gummi- och fiberduk som behövs ska dammen mätas upp. Det görs med hjälp av ett måttband som läggs nere på botten så det följer dammens olika kurvor precis som fiberduken och folien ska göra. På det längsta stället är dammen 8,3 meter.

Därefter mäter de också dammens bredaste ställe som är 6 meter totalt. Båda dessa mått förlängs med minst en meter till fiberduken och folien så bredden på materialen alltså blir 7 meter. Det lönar sig att vara generös när man avrundar så att det finns gott om material att arbeta med.

I synnerhet gäller det den vattentäta folien. Har du väl skurit av ett för litet stycke kan du inte ändra det. Så det är bäst att vara på den säkra sidan. Dan och den ene trädgårdsanläggaren mäter först upp 10 meter fiberduk.

Den är cirka 2 meter bred, så de klipper av flera bitar som de lägger så att de överlappar varandra med cirka 10 cm. Det är mycket viktigt att dammfolien är 100 % tät eftersom minsta lilla hål eller reva snabbt kan förstöra hela dammen. En fiberduk som den här är därför oumbärlig när man anlägger en damm med gummifolie.

Den skyddar nämligen gummit mot vassa stenar och andra föremål som kan riva hål eller på annat sätt skada folien. När fiberduken är på plats är det en bra idé att fästa den med stenar eller något annat tungt material eftersom den annars lätt kan lyftas och flyttas av en vindstöt.

Nu är det dags att lägga ner gummifolien i dammen. Till skillnad från fiberduken levereras den i ett stort stycke som är vikt i flera lager. Den här gummiduken blir till på köpet levererad med ett måttband inrullat så att det är lätt att se när du har rullat ut den rätta längden.

Dan skär av den med en hobbykniv vid 10-metersmarkeringen. Den överflödiga folien bär de undan och stycket som ska användas viks ihop, först på längden och sedan på bredden. Nu kan de rulla ihop det och bära bort det till dammen. Folien är mycket tung så man behöver vara flera.

De placerar den lite till vänster om mitten och rullar ner den i dammen. Nu ska den vecklas ut så att den täcker hela dammen. Eftersom foliestycket är fyrkantigt och dammen är rund måste de göra veck i folien.

Man ska helst undvika att vika den mer än en gång i taget så att det inte är mer än tre lager folie på ett ställe. Trädgårdsanläggarna gör de sista vecken och dammen är nu helt tät och nästan klar att fyllas med vatten.

Relaterade artiklar

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Alger

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Alger

  14/11 VIDEO: Alla som har en damm kommer förr eller senare att råka ut för alger i vattnet, antingen svävalger som färgar vattnet grönt som här, eller de långa trådalgerna.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Installera och underhålla ett filter

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Installera och underhålla ett filter

  14/11 VIDEO: För många dammägare är det helt nödvändigt att ha ett filter till trädgårdsdammen. Filtret ser till att vattnet förblir rent och klart och det är ju särskilt viktigt om man har fisk i dammen och gärna vill kunna njuta ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss