Cookie- och Sekretesspolicy


Installera och underhålla ett filter

För många dammägare är det helt nödvändigt att ha ett filter till trädgårdsdammen. Filtret ser till att vattnet förblir rent och klart och det är ju särskilt viktigt om man har fisk i dammen och gärna vill kunna njuta av att titta på dem.

Det vanligaste filtret består av olika kammare som ditt dammvatten pumpas igenom. Kamrarna innehåller borstar, filtermattor och plastringar som rensar vattnet efter hand tills det till slut pumpas tillbaka i dammen.

Här har det också installerats ett så kallat vortexfilter som sorterar bort de värsta orenheterna som t ex blad innan vattnet rinner vidare genom filtret. De röda borstarna i första kammaren fångar också upp de större partiklarna som vortexfiltret inte fått med.

Den här processen gör genast vattnet rent och klart men det finns fortfarande många osynliga avfallsämnen i vattnet som ska brytas ner i de andra kamrarna. De innehåller nämligen bra bakterier som tar hand om nitrit och ammoniak i vattnet och bryter ner dem, så när vattnet rinner tillbaka till dammen är det helt renat och idealiskt för dina fiskar.

Många föredrar att gräva ner filtret så att man döljer dammens mindre vackra, men nödvändiga mekanik på ett diskret sätt. Då hamnar det också på samma djup som dammens vattenyta och därmed rinner vattnet automatiskt över till filtret utan att det behövs någon pump.

Filtrets storlek är avhängigt av storleken på din damm. Så om du vill ha en mindre damm behöver du alltså inte gräva ett hål för ett så här stort filter. Det finns nämligen massor av mindre filter på marknaden och många möjligheter att finna ett filter som passar just din drömdamm.

Men de mindre filtren kan sällan grävas ner. Det finns som tur är andra lösningar om du vill slippa att ha en svart låda stående i trädgården. Det här filtret har t ex ett grönt, kamouflerat hölje som lättare får filtret att smälta in i resten av trädgården.

En annan lösning är det här filtret som är gömt i en kruka. Här är filtrets olika mattor gömda nere i krukan och täckta med ett lock som man t ex kan ställa en blomma på. Båda exemplen är små och diskreta lösningar till filter som gör att de lätt blir ett med resten av trädgården.

En huvudregel när det gäller filter är dock att ju mindre filtret är desto mer underhåll behöver det. Framför allt på sommaren när plantorna växer och fiskarna äter mycket är det viktigt att rensa filtret ofta för att försäkra sig om att vattnet även fortsättningsvis är helt rent.

Små filter som de här ska rensas minst en gång om dagen och möjligen oftare, det beror på dammens storlek. Ett större filter behöver bara rensas cirka en gång i veckan.

Rensningsmetoderna är olika från modell till modell. Men det är i allmänhet en bra idé att samtidigt tömma ut en del av vattnet från filtret och ersätta det med nytt, rent vatten. Med ett sådant här filter är rengöringen enkel. Du vickar bara upp den översta delen och pressar ner de olika filtermattorna med det medföljande verktyget.

Skräpet som sitter i mattorna pressas ut i vattnet och du kan nu tömma ut det smutsiga vattnet genom att lyfta i det lilla handtaget. Det näringsrika vattnet från filtret behöver inte gå till spillo. Det är bra att använda för att vattna övriga växter i din trädgård.

De flesta filter har idag också inbyggt UV-ljus. UV-ljuset tar effektivt bort svävalger och olika parasiter och bakterier från vattnet innan det pumpas tillbaka i din damm.

Dan rekommenderar att man byter ut lysröret en gång om året oavsett om det gamla fortfarande lyser. På det sättet är du säker på att ditt vatten alltid är 100 % fritt från svävalger och skadliga mikroorganismer. Med ett välfungerande filter är vattnet i din damm alltid klart och rent.

Relaterade artiklar

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Alger

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Alger

  14/11 VIDEO: Alla som har en damm kommer förr eller senare att råka ut för alger i vattnet, antingen svävalger som färgar vattnet grönt som här, eller de långa trådalgerna.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Dammens kanter

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Dammens kanter

  14/11 VIDEO: Kanterna på den här dammen ska byggas upp av sten. Eftersom jorden i den här trädgården är mycket sandig väntar trädgårdsanläggarna med att placera ut stenarna tills vattnet nått till kanten av avsatsen.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss