Cookie- och Sekretesspolicy


Alger

Alla som har en damm kommer förr eller senare att råka ut för alger i vattnet, antingen svävalger som färgar vattnet grönt som här, eller de långa trådalgerna.

Alger är vanligtvis inte skadliga annat i väldigt stora mängder. Men de flesta vill helst vara utan dem eftersom de gör vattnet oklart och ger det en tråkig grön färg. Orsaken till att algerna förekommer är att vattnet har ett för högt pH-värde och samtidigt innehåller för mycket näring.

Näringen kommer från fiskarnas foder och avföring men den kan också komma från jorden som du använder till dina undervattensväxter. Ofta är det nyanlagda dammar som angrips av alger.

Det beror på att vattenledningsvatten ofta innehåller de idealiska proportionerna av näringssalter och kalk för algerna och är dammen ännu inte planterad finns det heller inga växter som kan uppta näringen.

Oftast kommer problemen med algerna att lösa sig själva, men ibland kan det vara nödvändigt att bekämpa algerna aktivt. Då finns det flera medel på marknaden. De bekämpar algerna på olika sätt och är bra att använda för akut behandling.

Men de algdödande medlen tar bara bort symptomen och alltså inte orsaken. Problemet kommer därför att återkomma om du inte skapar en bättre biologisk balans i dammen. Därför rekommenderar Dan att du istället använder de förebyggande medlen.

De gynnar den biologiska balansen i dammen genom att öka nedbrytningen av näringsämnena och därmed ta bort orsakerna till att situationen överhuvudtaget uppstår. De förebyggande medlen är speciellt bra att använda på våren då de biologiska processerna i dammen börjar komma igång igen efter vintern.

Då får din damm en bra start på året och du kan begränsa eller helt undvika förekomsten av alger. Om du använder ett filter med en UVC-lampa slipper du svävalger i dammen. Men UVC-ljuset tar inte bort problemen med för högt näringsinnehåll i vattnet så du kan fortfarande få problem med trådalger.

Trådalgerna i sig är inte skadliga för fiskarna men fiskarna kan fastna i dem om det finns väldigt många. Men det är ganska lätt att ta bort trådalger för hand så du behöver inte hälla i olika medel i ditt vatten.

Du kan t ex använda en bambupinne som den här. Skär med en hobbykniv bambupinnens topp i strimlor med några centimeters mellanrum. Fortsätt hela vägen runt pinnen så att den till slut liknar en liten kvast. Dan skär också till en liten träbit och trycker ner den i mitten av den strimlade bambupinnen.

Den håller isär strimlorna och gör din lilla bambukvast stabilare. För att undvika att träbiten trillar ut spänner Dan ett buntband stramt kring den. Nu är det bara att sticka ner bambupinnen bland trådalgerna och röra runt.

Algerna trasslar nu in sig i bambukvasten och när du drar upp den följer algerna med. Den här metoden kräver förstås lite mer arbete än med de olika medlen vi såg tidigare. Men i gengäld är det en billig och effektiv metod för att ta bort mindre algförekomster.

Eftersom trådalgen är en form av växt kan du utan problem kasta algerna på din kompost. Och därmed har du enkelt och lätt tagit bort algerna från din damm och flyttat dem till en annan del av trädgården där de kan göra mer nytta.

Relaterade artiklar

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Installera och underhålla ett filter

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Installera och underhålla ett filter

  14/11 VIDEO: För många dammägare är det helt nödvändigt att ha ett filter till trädgårdsdammen. Filtret ser till att vattnet förblir rent och klart och det är ju särskilt viktigt om man har fisk i dammen och gärna vill kunna njuta ...

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Dammens kanter

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Dammens kanter

  14/11 VIDEO: Kanterna på den här dammen ska byggas upp av sten. Eftersom jorden i den här trädgården är mycket sandig väntar trädgårdsanläggarna med att placera ut stenarna tills vattnet nått till kanten av avsatsen.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss