Cookie- och Sekretesspolicy


Skötsel och underhåll av pump

Hur ofta du behöver rengöra din pump beror på flera olika saker, till exempel hur rent ditt vatten är och hur högt tryck det är i pumpen. När du köper en pump till din damm är det därför bra att samtidigt fråga hur just den pumpen behöver underhållas. Då får du en klar bild av när och hur du ska rengöra din pump.

Har du en sådan här pumpkammare är det en god idé att installera en så kallad skjutventil. När pumpkammaren ska rensas behöver ventilen bara stängas så stoppas tillströmningen av vatten till kammaren. När pumparna har tömt kammaren kan både den och pumparna rengöras.

Sedan öppnar du ventilen igen och cirkulationen fortsätter. I allmänhet bör du hålla ett öga på din pump och rensa den efter behov. I dammar där pumpen är placerad direkt i vattnet kan vissa typer av pumpar bli igentäppta. Det har hänt här. Det är naturligtvis viktigt att stänga av pumpen innan du börjar rengöra den.

När pumpen har kommit upp ur vattnet kan man tydligt se att en del växtmaterial har sugits in och fastnat. Dan tar bort det värsta för hand innan han sätter igång att skruva isär pumpen. Det här är en så kallad tryckpump.

En sådan pumpar oftast vattnet vidare till en bäck eller en fontän. Därför har den små hål i insuget. Hålen ser till att smuts och skräp inte pumpas ut i bäcken eller fontänen där det kan vara mycket besvärligare att få bort. Med lite möda lyckas Dan ta av förfiltret.

Nu kan han ta bort resten av skräpet som satt och täppte igen. Han sköljer filtret under kranen för att få bort det sista. När all smuts är borta är det bara att sätta ihop pumpen igen och sätta tillbaka den i dammen.

Skötseln av din pump kommer alltid att vara mindre krävande om du regelbundet ser till att ta bort blad och annat skräp från dammen. Om du regelbundet rengör dammen ser du därför till att skapa de allra bästa förutsättningarna för att din pump ska fungera bra.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss