Cookie- och Sekretesspolicy


Tre ben, så vickar inte bordet

Här ska hantverkaren visa hur man gör bordsben så att man är säker på att trädgårdsbordet aldrig vickar. Ett vanligt fyrbent bord vickar nästan säkert när man sätter ut det i trädgården eller på terrassen, men om man nöjer sig med tre ben kan man vara säker på att det står helt still.

De tre benen sågas till att tre längder 45x45 mm hyvlat furuträ. Hantverkaren ställer först in kap/geringssågen för ett 45 graders lodrätt snitt, men därutöver ska den ställas in i 45 graders smygvinkel innan ämnet kapas. Benen ska vara 116 cm långa. Måttet markeras och benen sågas till. Åter med det särskilda dubbelvinklade snittet. Men i den här änden vänds det sneda snittet åt motsatt håll mot innan.

Nu är tre bordsben tillsågade och de mäter alltså 116 cm från det övre till det nedre snittet. Hantverkaren mäter upp mitten – 58 cm. Och ritar ut måttet på alla benen på en gång. Notera att måtten ritas ut hela vägen runt benen.

Nu ska två av benen placeras förskjutna mot varandra. Det gör hantverkaren genom att lägga ett bordsben över det andra så att mittenmarkeringen på det ena benet fluktar med kanten mot det andra benet och omvänt.Mitten av bordsbenet – 22,5 mm – markeras och ytterligare en markering, 22,5 mm från den, ritas ut.

Därpå genomborras bordsbenen med en 6 mm snickarborr. Först genom det ena benet, och därpå det andra. De två benen dras ihop med en 6x100 mm vagnsbult med bricka och mutter. Nu ska det tredje benet monteras. Vagnsbulten knackas i lätt med hjälp av en hammare. Och brickan och muttern sätts på och dras fast ordentligt.

Det speciell med den här konstruktionen är bla. att benen stöttar varandra i krysset. Det är bara att ta med de vikbara benen ut i trädgården. Och det är enkelt att placera bordsskivan. Benen spänner mot bordets ramverk och kan därför inte glida iväg och de tre benen ser samtidigt till att bordet inte vickar.

Relaterade artiklar

 • Ny bordsskiva till trädgårdsbordet

  Ny bordsskiva till trädgårdsbordet

  18/08 VIDEO: Hantverkaren ska tillverka en ny sexkantig bordsskiva till trädgårdsbordet. Och han tänker göra det på enklast tänkbara sätt.

 • Bygg själv lounge-möbler på 2 dagar!

  Bygg själv lounge-möbler på 2 dagar!

  04/08 Trämöbler som tål att stå ute hela året kostar en förmögenhet. Som tur är kan du bygga dem själv! Vi visar hur du bygger en läcker lounge i sibirisk lärk.

  Svårighet 2/4
 • Snabbt och lätt utebord

  Snabbt och lätt utebord

  28/06 Behöver du ett stort trädgårdsbord redan nästa helg? Här visar vi tre modeller du själv kan bygga. Ett av dem kan du har färdigt redan i morgon.

 • Mina utemöbler vill inte suga olja

  Mina utemöbler vill inte suga olja

  29/03 Efter att jag har högtryckstvättat och oljebehandlat mina trädgårdsmöbler har de blivit fläckiga, som om de inte suger upp oljan jämnt! Vad kan det bero på?

 • Bygg ett elegant utebord på en dag

  Bygg ett elegant utebord på en dag

  21/07 Behöver du ett snyggt och billigt utebord? På bara en dag kan själv bygga ett elegant bord av trä och klinker. Se här hur du gör.

  Svårighet 2/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss