Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg med gabioner

Om du snabbt vill bygga en mur eller dela upp din trädgård i flera mindre rum är det lätt gjort med hjälp av gabioner.


Enkelt talat är gabioner stora korgar av ståltråd som man fyller med olika slags stenmaterial, till exempel marksten. Det finns många olika storlekar på gabioner, det är lätt att hitta en som passar.

Gabioner köps alltid i byggsats, så man får börja med att sätta ihop dem. Du behöver inte bygga ihop dem på platsen där de ska stå, eftersom de är ganska lätta att flytta. Trädgårdsanläggaren börjar med att sätta ihop ena sidan med bottnen.

De två elementen läggs upp vid sidan om vartannat och en lång stålpinne trycks igenom de små öglor som finns på båda delarna. Så sammanfogas sidan med bottnen.

Samma metod används längs resten av sidorna. Därefter reser man upp sidorna och fäster ihop dem på samma sätt – med hjälp av stålpinnar. Det är viktigt att man sätter avstyvare inne i gabionen, annars kan stenarnas vikt få sidorna att bågna.

Trädgårdsanläggaren sätter avstyvare ungefär en per halvmeter på höjden 40 cm. När man fyllt sten upp till avstyvarna, sätter man en ny rad 30-40 cm högre upp. I ändarna ska avstyvarna sitta diagonalt – både i sidorna och mitt i ändstyckena.

Slutligen monteras locket. Stålpinnarna som vi sammanfogade gabionen med kommer att sticka ut. Här använder trädgårdsanläggaren ett järnrör som hävstång för att böja till pinnarna och låsa dem.

Därmed riskerar man heller inte att riva sig på dem.Man kan lägga i stenarna på två sätt. Antingen häller man bara i dem, vilket går fort, men å andra sidan ger det inte en lika snygg finish.Eller så lägger man i varenda sten för hand.

När man lägger sten för hand gäller det att passa in dem ordentligt i varandra. Samtidigt ska man försöka få en jämn och slät sidoyta. Fogarna bör vara så små som möjligt, samtidigt bör de hamna något förskjutna i förhållande till varandra.

Även om det tar längre tid när man lägger varje sten för sig kan det betala sig, eftersom resultatet blir bättre. Det är lätt att bygga en gabion och de har många användningsområden i trädgården.

Relaterade artiklar

 • 5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  06/10 VIDEO: Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  06/10 VIDEO: Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss