Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg en gångstig

Här visar trädgårdsanläggaren hur man snabbt lägger en gångstig av Ölandssten.


Ölandsstenar är kalkstenar med ojämn yta som finns i åtskilliga färger och former. Trädgårdsanläggaren börjar med att lägga ut stenarna och rätta in dem sinsemellan så att de ligger ungefär rätt.

Avståndet mellan stenarna får inte vara större än ett normalt kliv. När man är nöjd med placeringen ska man markera runt stenarna med en spade. Stenarna plockas bort och trädgårdsanläggaren gräver nu ett 10-12 cm djupt hål där respektive sten ska ligga.

När hålet grävts fyller man på med sand. Man ska fylla upp så mycket att Ölandsstenen hamnar i nivå med resten av omgivningen. Trädgårdsanläggaren lägger stenarna med den jämnaste sidan uppåt.

Med en slägga knackas stenen ner i sanden. Trädgårdsanläggaren använder släggskaftet för att packa sanden runt stenen. Samtidigt ger det plats för att lägga på jord intill stenen.

Resten av stenarna läggs på samma sätt. När alla stenarna är lagda skyfflar trädgårdsanläggaren ut jord över dem.Jorden ska ligga helt mot stenarna så att det med tiden kan växa gräs där.

Slutligen borstar trädgårdsanläggaren bort överbliven jord och gångstigen är färdig. Det går snabbt att anlägga en snygg stig, som håller i många år och som är lätt att hålla efter, bara man ser till att det går att köra över den med gräsklipparen.

Relaterade artiklar

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  06/10 VIDEO: Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  06/10 VIDEO: Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss