Cookie- och Sekretesspolicy


Kompost som fungerar

Det finns ingen anledning att köra bort ditt trädgårdsavfall. I stället kan du kompostera det och ge det som näring till din trädgård.


De två vanligaste kompostbehållarna är den slutna av plast och den öppna. Den slutna plastbehållaren lämpar sig bäst för grönt köksavfall eftersom den är säker mot råttor. Till vanligt trädgårdsavfall är slutna behållare mindre lämpade, helt enkelt för att de inte är särskilt rymliga.

Men det är en god idé att blanda köksavfall med trädgårdsavfall. Det något grövre trädgårdsavfallet ger luft år det annars mycket fuktiga köksavfallet. Om vintern stannar komposteringen upp och om du bara lägger i köksavfall i behållaren kommer komposten att ruttna och lukta illa.

Det kan du undvika genom att tillföra till exempel sågspån eller halm. Den öppna behållaren kan man lätt göra själv och den är bra för trädgårdsavfall.I den öppna behållaren kan du kompostera det mesta av ditt trädgårdsavfall men en del av avfallet måste först behandlas.

Grenar från buskar och träd tar långt tid att kompostera men om du finfördelar dem skyndar du på processen rejält. Du kan antingen använda en kompostkvarn eller, om det är mindre grenar, en gräsklippare.

Det är en dålig idé att lägga nyklippt gräs i komposten. Gräs innehåller mycket kväve som är svårt att bryta ner. Därför ska du låta gräset torka i solen innan det blandas i komposten.

Mindre plantor och beskärningsavfall bryts ned förhållandevis snabbt men ogräs ska du vara försiktig med att lägga i komposten. Fröerna är nämligen ganska hårda och bryts sällan ner.

Så om du har mycket ogräsfrö i din kompost kommer de att hamna i hela trädgården när du sprider ut den färdiga kompostjorden. Ogräs ska du, om möjligt, köra bort till en större allmän komposteringsanläggning.

Kompostering kräver syre och vatten. Därför ska du då och då röra om i din kompost och vattna den på sommaren. Dessutom är det alltid bra att ta ut hela komposten ur behållaren på våren och vända den innan du lägger tillbaka den.

Du kan också tillsätta kompostmask som påskyndar förmultningen. Beroende på kompostbehållare och kompostmaterial får du inom en säsong eller två näringsrik mull som du antingen kan lägga ut i ett tunt och jämnt lager eller blanda ner i trädgårdens jord.

Relaterade artiklar

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Gör din egen kompost

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Gör din egen kompost

  04/10 VIDEO: I stort sett allt i en trädgård kan användas igen och igen. Det gäller särskilt den ekologiska trädgården. Här förvandlas det gröna avfallet efter hand till nyttig kompost, som åter kan göra nytta i örtträdgården.

 • Gratis vitaminer till trädgården

  Gratis vitaminer till trädgården

  23/03 Det är ganska lätt att kompostera det gröna avfallet i trädgården.

  Svårighet 1/4
 • 5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss