Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg ett vattenspel

Rinnande vatten livar upp trädgården och är förhållandevis enkelt att ordna själv. Trädgårdsanläggaren visar här hur man gör.


Man kan köpa olika färdiga byggsatser beroende på hur stor anläggning man vill ha. Vår byggsats består av en behållare, en pump, en slang och slutligen ett vattentätt underlag. Anläggaren börjar med att gräva ned behållaren så att den är i nivå med marken.

Därefter mäter han höjden på fallet. Här är det bara en halv meter men pumpen klarar upp till 1,3 meter.Nu ska pumpen monteras. Slangen och pumpens sladd dras genom det lilla hållet på behållarens sida och slangen monteras på pumpen.

Pumpen läggs sedan ner i botten av behållaren och det perforerade locket skruvas på.Därefter börjar trädgårdsanläggaren forma vattenfallet med en skyffel. Om man gör några små terrasser får fallet lite mer liv än om man gör ett spikrakt fall.

När fallets grova drag är klara justerar anläggaren resten med händerna.Nu ska den vattentäta folien läggas ut. Folien är inte särskilt bred så det är viktigt att du är noga med att lägga ut den så att den ligger mitt i den fördjupning där vattnet ska rinna. Folien hålls på plats med natursten.

I en första omgång lägger trädgårdsanläggaren ut några ganska stora stenar för att försäkra sig om att folien inte rubbas.Anläggaren monterar nu slangen i den konstgjorda stenen och lägger den högst upp i vattenfallet.

Runt den konstgjorda stenen placeras några andra stenar som håller den på plats och samtidigt döljer slangen.Nu ska vattenfallet bara byggas färdigt. Anläggaren ser till att det är variation i sättet som stenarna läggs ut. Det är en smaksak hur många stenar man vill ha i vattenfallet.

Här ser vi till att dölja både behållaren och foliens kanter med sten. Vattenfallet är färdigt och trädgårdsanläggaren gräver ner slangen vid sidan av fallet. På så vis döljs den men är samtidigt lätt att komma åt om det skulle bli nödvändigt.

Till sist skyfflar anläggaren upp grus på sidan av stenarna så att de ligger ordentligt fast. Behållaren fylls med vatten och pumpen kopplas till ett eluttag.

Om du vill göra något extra av ditt vattenfall kan du plantera några vassväxter som dels är dekorativa, dels hjälper till att hålla vattenfallet fritt från alger eftersom de tar upp en del av den näring som med tiden lagras i vattnet.

Plantorna ska bara klämmas fast mellan stenarna så att de inte förs bort av vattnet. Nu är vattenfallet klart och du kan njuta av det porlande ljudet från vattnet.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  26/10 VIDEO: Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som ...

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss