Cookie- och Sekretesspolicy


Kapa till stolpen rätt

Staketstolpar sa alltid kapas i toppen så att regnvattnet kan rinna av. Här ska hantverkaren visa hur man med hjälp av en enkel schablon alltid får ett bra resultat.

Schablonen tillverkas av två lika stora plankbitar som sätts ihop. Han börjar med att markera vinkelrätt en liten bit ner på den ena stumpen. Exakt var är inte så viktigt, någonstans mellan 5 och10 cm går bra. Däremot är det viktigt att plankorna läggs upp och sammanfogas i exakt rät vinkel.

Han ritar på bägge sidor så att han ser var han ska limma.Han lägger på vitt snickarlim och skruvar därefter ihop de två plankorna. Det är mycket viktigt att plankorna sitter orubbligt fast, så därför drar hantverkaren i fem skruvar, som är så långa att de går igenom två tredjedelar av tjockleken på den understa plankan.

Nu har han en enkel schablon som gör arbetet med att kapa till stolpar till rena barnleken. Den här stolpens topp ska kapas av 10 cm i vinkel. Han markerar 10 cm med en vinkelhake och gör sedan fast schablonen mot stolpen i flukt med markeringen med hjälp av en skruvtving.

Innan du börjar såga av stolpar i vinkel är det viktigt att du väljer rätt klinga till sticksågen. Det ska vara en kraftig klinga, som är längre än vad stolpen är tjock.Ställ in sågens sula i den vinkel du önskar – här 30 grader.

Nu är det bara att köra lugnt med sticksågen igenom virket medan sulan hålls an mot schablonen. Gör likadant på andra sidan och du har en spetsig stolpe. Du kan också fortsätta arbeta med schablonen och såga till toppen så att den får fyra vinklade ytor. Det är bara att sätta på schablonen igen och såga två vinklar till. Du kan vara säker på att alltid få bästa möjliga resultat när du använder denna enkla schablon.

Relaterade artiklar

 • Staket av armeringsjärn

  Staket av armeringsjärn

  18/08 VIDEO: Det är lite rörigt nere i trädgården, så för att dölja redskapen ska vi bygga ett litet staket där det kan klättra några vackra växter.

 • Snabbt staket med H-stolpar

  Snabbt staket med H-stolpar

  18/08 VIDEO: Det enklaste sättet att bygga ett staket är att använda H-stolpar. I det här exemplet är stolparna av 97x97 mm tryckimpregnerat furuträ.

 • Sprutmåla staketet

  Sprutmåla staketet

  18/08 VIDEO: Det tar för lång tid att måla staketet med en pensel. Använd i stället en sprutpistol. Men innan du går igång är det viktigt att köpa färg eller träskyddsmedel som kan användas till sprutmålning.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss