Cookie- och Sekretesspolicy


Hätta mot regn

För att inte stolpen ska börja ruttna direkt är det viktigt att hålla undan regnvattnet så mycket som möjligt. Därför ska ändträet i toppen alltid skyddas.

De här två stolparna är kapade i topparna, så att regnvattnet ska rinna av, men ändträet kommer ändå att suga åt sig stora mängder vatten. Med en liten hätta högst upp stängs regnet effektivt ute. Mät upp snittet och lägg till någon centimeter så att hättan sticker ut hela vägen runt.

Hättan kan med fördel sågas till av ett hårdare terrassvirke, som står emot vatten bättre. Med en smygvinkel överförs toppvinkeln till kap-geringssågen och hättan sågas i 45 graders vinkel i vardera änden. Nu mäter hantverkaren upp för de två skruvar som ska hålla fast hättan.

Han placerar skruvarna i linje, mitt på hättan.Skruvarna ska vara tre gånger så långa som hättan är tjock. Om du använder skruvar med torx-spår, som här, är det lättare att lossa dem igen om man vill byta hättan – om den skulle ruttna eller om du bara vill ha en annan modell.

Hantverkaren vänder spåren neråt i den här biten terrassbräda. Då rinner vattnet lättare undan, samtidigt som stolpänden ventileras. På den andra stolpen tar han ut måtten på de vinklade ytorna och avsätter dem på en furuplanka på 100x19 mm, vilket ger två bitar som båda är 2 cm längre än stolpytorna.

Med hjälp av smygvinkeln mäter han lutningen och ställer in kap-geringssågen efter det. Med en smygvinkel kan du vara säker på att få precis rätt vinkelmått. De två bitarna sågas ur med samma vinkel i bägge ändar.

Nu är hättan klar och delarna kan skruvas eller limmas fast med snickarlim för utomhusbruk. Man kan köpa färdiga stolphättor i metall, men det är både billigare och snyggare att göra dem själv.

Relaterade artiklar

 • Staket av armeringsjärn

  Staket av armeringsjärn

  18/08 VIDEO: Det är lite rörigt nere i trädgården, så för att dölja redskapen ska vi bygga ett litet staket där det kan klättra några vackra växter.

 • Snabbt staket med H-stolpar

  Snabbt staket med H-stolpar

  18/08 VIDEO: Det enklaste sättet att bygga ett staket är att använda H-stolpar. I det här exemplet är stolparna av 97x97 mm tryckimpregnerat furuträ.

 • Sprutmåla staketet

  Sprutmåla staketet

  18/08 VIDEO: Det tar för lång tid att måla staketet med en pensel. Använd i stället en sprutpistol. Men innan du går igång är det viktigt att köpa färg eller träskyddsmedel som kan användas till sprutmålning.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss