Cookie- och Sekretesspolicy


Hållbar fog utan beslag

När du bygger ett staket behöver du inte nödvändigtvis använda fula metallbeslag. I den här demonstrationsmonteringen ska hantverkaren visa hur du på ett enkelt sätt fäller in en överliggare i toppen av en stolpe.

.Man kan använda samma metod till en mängd saker, till exempel fundamentet till en terrass, ramen till en planteringslåda, en sandlåda m.m.

Först ritas överliggarens tjocklek in på toppen av stolpen. Därefter avsätts virkesbredden på stolpens sida – markeringen dras ut runt hela stolpen med hjälp av en vinkelhake.

På samma sätt drar han ner markeringen från stolpens topp så att det framgår hur mycket som ska sågas bort så att det passar med dimensionerna på överliggaren. De markerade bitarna sågas av med en handsåg. Börja med att hålla sågen i 45 graders vinkel och håll den sedan vågrätt.

När det lodräta snittet är gjort läggs stolpen ner så att det blir lättare att göra det sista snittet. När klossen är borta rensas urtaget med hjälp av ett stämjärn. Nu passar den tvärgående överliggaren precis i urtaget i stolpen och övergångarna är fina både i toppen och längs sidorna. Delarna kan fogas ihop med vagnsbultar eller rundstav och lim eller så fäster man ihop dem med skruvar.

Relaterade artiklar

 • Staket av armeringsjärn

  Staket av armeringsjärn

  18/08 VIDEO: Det är lite rörigt nere i trädgården, så för att dölja redskapen ska vi bygga ett litet staket där det kan klättra några vackra växter.

 • Snabbt staket med H-stolpar

  Snabbt staket med H-stolpar

  18/08 VIDEO: Det enklaste sättet att bygga ett staket är att använda H-stolpar. I det här exemplet är stolparna av 97x97 mm tryckimpregnerat furuträ.

 • Sprutmåla staketet

  Sprutmåla staketet

  18/08 VIDEO: Det tar för lång tid att måla staketet med en pensel. Använd i stället en sprutpistol. Men innan du går igång är det viktigt att köpa färg eller träskyddsmedel som kan användas till sprutmålning.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss