Cookie- och Sekretesspolicy


Jordankare – så står stolpen orubbligt fast

Stolparna till ett staket ska stå helt rakt och stabilt, vilket kan vara svårt om jorden som stolpen ska placeras i är mycket lös eller sandig. Men med ett så kallat jordankare är man emellertid helt säker på att stolpen inte rör sig en millimeter ens om det blåser styv kuling.

Ett jordankare tillverkas enkelt av fyra plankstumpar som skruvas fast på stolpen. Här använder hantverkaren en 19x100 tryckimpregnerad furuplanka, som han sågar upp i bitar på 40 cm. Ju längre bitar, desto bättre sitter jordankaren. Men kom också ihåg att det hål som måste grävas måste vara motsvarande mycket större.

Eftersom stolpen ska ner minst 90 cm i marken ska ankaret monteras i denna nedre del av stolpen. Hantverkaren skruvar fast två plankstumpar parallellt på 80 cm höjd och de två andra bitarna – även de parallellt med varandra – i motsatt vinkel mot stolpen och bara ett par centimeter från stolpens botten.

Använd fyra 4,5x50 mm rostfria skruvar per plankstump. Och använder du tryckimpregnerat virke som är avsett för direkt markkontakt bör det hålla i många år.Jordankaret är färdigt och nu ska det bara i marken. Hålet i marken ska vara minst 90 cm djupt, så att det kommer ner till frostfritt djup.

Det kan vara svårt att nå ner ordentligt även om man använder en stickspade, så en stolpspade kan vara till god nytta. När ankaret är på plats kan jorden återfyllas i hålet. Kontrollera med jämna mellanrum att stolpen står i lod.

Det är också viktigt att jorden packas ner i hålet under arbetet. Därför har hantverkaren gjort en stamp, även kallad jungfru, av en bit kraftigt virke och en rundstav. Nu står stolpen helt rakt och sitter orubbligt fast.

Relaterade artiklar

 • Enkel och exakt markering

  Enkel och exakt markering

  18/08 VIDEO: När du ska montera många staketspjälor och du vill att både spjälor och skruvar ska sitta helt i linje går det snabbast och enklas om man markerar alla spjälorna på en gång.

 • Kapa till staketspjälor på rätt sätt

  Kapa till staketspjälor på rätt sätt

  17/08 VIDEO: Om staketspjälorna bara kapas rakt av i topparna kommer de inte att hålla länge. Fukten tränger lätt ner i träet och spjälorna kommer att ruttna snabbt, även om de är impregnerade.

 • Såga till staketspjälorna själv

  Såga till staketspjälorna själv

  21/07 VIDEO: Om du vill ha ett staket med egna typer av spjälor i stället för att köpa färdiga kan du såga till dem med en vanlig sticksåg.

 • EXTREMT: Staket som håller i 30 år!

  EXTREMT: Staket som håller i 30 år!

  23/05 Trött på staket som murknar och börja luta efter ett par år? Se vilka tekniker och material du ska använda för att bygga ett staket med extremt lång livslängd!

  Svårighet 3/4
 • VIDEO: Längre livslängd för staketet

  VIDEO: Längre livslängd för staketet

  03/07 De flesta staket och grindar angrips av röta, och rötan kommer ofta nerifrån. Men det är onödigt. Se här hur lätt du bevarar ditt staket.

  Svårighet 1/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss