Cookie- och Sekretesspolicy


Såga till staketspjälorna själv

Om du vill ha ett staket med egna typer av spjälor i stället för att köpa färdiga kan du såga till dem med en vanlig sticksåg.


Här har hantverkaren valt att såga en spjäla med en bit hyvlat furuträ, 7,2 cm brett. Han mäter ut till mitten, 3,6 cm och drar ett streck längs hela plankan. Därmed får man en linje att utgå ifrån vid utsågningen.

Hur spjälorna ska se ut är en fråga om tycke och smak. Här ritar hantverkaren för hand ut ett mönster i mjuka böjar med en blyertspenna. Noter att han bara ritar längs ena sidan på spjälan. När du är nöjd med mönstret är det bara att sätta igång med sticksågen.

Här använder vi en smal sågklinga, som är lättare att vrida även i skarpare böjar.Hantverkaren sågar underifrån, så att det blir lättare att följa markeringen.

Det går bra att såga uppifrån, men resultatet blir mindre exakt. När den ena sidan är tillsågar slipas snittytan med ett mellangrovt sandpapper, korn 120. Spjälan ska nämligen användas som mall till de övriga spjälorna i staketet.

Den tillsågade spjälan läggs an mot en ny planka med långsidorna i flukt med varandra och den första schablonspjälans mönster ritas av på den nya spjälan.

Schablonen vänds så att den släta långsidan ligger i flukt med den andra kanten på den nya spjälan. Och mönstret avsätts på nytt. Nu har vi en symmetrisk markering som är exakt likadan på båda sidorna.Mönstrets båda sidor är uppritade på den nya spjälan och sen sågas till med sticksågen.

Vår hantverkare är rutinerad och håller arbetsstycket, spjälan, i handen medan han sågar. Är du inte lika rutinerad går bra att spänna fast spjälan i ett arbetsbord eller en hyvelbänk och såga en bit i taget.

Slutligen slipas staketspjälan så att sticksågens spår inte syns. Eftersom spjälorna är av vanligt furuträ måste de impregneras och målas innan de används utomhus.Man kan självfallet använda samma metod om man ska byta ut ett par gamla spjälor i ett befintligt staket.

Relaterade artiklar

 • Enkel och exakt markering

  Enkel och exakt markering

  18/08 VIDEO: När du ska montera många staketspjälor och du vill att både spjälor och skruvar ska sitta helt i linje går det snabbast och enklas om man markerar alla spjälorna på en gång.

 • Kapa till staketspjälor på rätt sätt

  Kapa till staketspjälor på rätt sätt

  17/08 VIDEO: Om staketspjälorna bara kapas rakt av i topparna kommer de inte att hålla länge. Fukten tränger lätt ner i träet och spjälorna kommer att ruttna snabbt, även om de är impregnerade.

 • Jordankare – så står stolpen orubbligt fast

  Jordankare – så står stolpen orubbligt fast

  17/08 VIDEO: Stolparna till ett staket ska stå helt rakt och stabilt, vilket kan vara svårt om jorden som stolpen ska placeras i är mycket lös eller sandig. Men med ett så kallat jordankare är man emellertid helt säker på att ...

 • EXTREMT: Staket som håller i 30 år!

  EXTREMT: Staket som håller i 30 år!

  23/05 Trött på staket som murknar och börja luta efter ett par år? Se vilka tekniker och material du ska använda för att bygga ett staket med extremt lång livslängd!

  Svårighet 3/4
 • VIDEO: Längre livslängd för staketet

  VIDEO: Längre livslängd för staketet

  03/07 De flesta staket och grindar angrips av röta, och rötan kommer ofta nerifrån. Men det är onödigt. Se här hur lätt du bevarar ditt staket.

  Svårighet 1/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss