Cookie- och Sekretesspolicy


Snabbt staket med H-stolpar

Det enklaste sättet att bygga ett staket är att använda H-stolpar. I det här exemplet är stolparna av 97x97 mm tryckimpregnerat furuträ.

Plankorna vi använder är tryckimpregnerade klinkbrädor i måttet 32x150 mm, som passar in i H-stolparnas not. Lägg in den första plankan och kontrollera att den ligger i våg. När den gör det är det bara att dra fast plankan med en skruv i varje ände. Sedan är det bara att lätta på nästa planka, och nästa, och nästa ... osv.

Kontrollera att alla hamnar i våg, och att den sitter ihop ordentligt med plankan undertill. När den sista plankan ligger på plats markeras dess placering på stolpen med hjälp av en vinkelhake. Det görs i båda ändar.

Sedan lyfts den översta plankan bort igen. Staketet ska nämligen ha en överliggare och därför mäter hantverkaren hur djup noten i den är. Den är 3 cm djup. Måttet sätts av från det streck som markerar höjden, och ritas upp runt vardera stolpen.

Sedan sågas stolparna till. Det gör hantverkaren med en sticksåg, men innan han börjar kontrollerar han att klingan är lång nog för att kapa hela stolpen. Det är den och nu är det bara att kapa stolparna rakt igenom. Var mycket noga nr du sågar, se till att klingan följer markeringen hela vägen runt.

Överliggaren ska ligga ovanpå de två stolparna, så hantverkaren tar mått från ena stolpens yttersida till den andra och lägger till 4 cm, så att överliggare sticker ut 2 cm i varje sida. När överliggaren kapats till kan den översta plankan läggas på plats igen, och sedan överliggaren.

Noten i överliggaren passar precis över den smala kanten på klinkerbrädan och den stöder också mot stolparnas överkanter. Kontrollera att överliggare sticker ut 2 cm från stolpen och gör sedan fast den med två 4,5 x 60 mm rostfria skruvar. En skruv genom överliggaren och ner i stolpen i ena änden och en i den andra änden.

Det tar självklart tid att gräva ner stolparna, men när det väl är gjort kan ett utrymme som det här kläs med plank på under 20 minuter.

Relaterade artiklar

 • Staket av armeringsjärn

  Staket av armeringsjärn

  18/08 VIDEO: Det är lite rörigt nere i trädgården, så för att dölja redskapen ska vi bygga ett litet staket där det kan klättra några vackra växter.

 • Sprutmåla staketet

  Sprutmåla staketet

  18/08 VIDEO: Det tar för lång tid att måla staketet med en pensel. Använd i stället en sprutpistol. Men innan du går igång är det viktigt att köpa färg eller träskyddsmedel som kan användas till sprutmålning.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

 • Staket av ramverk

  Staket av ramverk

  17/08 VIDEO: Här ska hantverkaren visa hur man tillverkar ett staket i kvadratiska ramar. Han har valt att lägga i 20x125 mm icke-impregnerade plankor i vinkel i ramen.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss