Cookie- och Sekretesspolicy


Skötsel av murgrönehäck

Denna häcken var från början ett nätstaket. En rad med murgröna har fått växa här och allteftersom åren gått har häcken växt sig tät. En sådan här häck behöver inte mycket skötsel i jämförelse med en vanlig häck som ska klippas flera gånger om året.

Men lite får du göra om du vill behålla den någorlunda jämn och i en viss höjd. Om den, som den här, har börjat blomma gör du klokt i att klippa in den lite. Skotten blir både ganska tunga och kan få häcken att luta på ett sätt inte var avsett.

De skuggar dessutom mycket för resten av plantan så växten kan bli tunn om blomskotten får lov att sitta kvar. Det kan också vara klokt att regelbundet se till så att häcken inte når över en maxhöjd.

På vissa håll finns det begränsningar för hur hög en häck får vara. Och det råder inget tvivel om att häcken blir vackrare om du regelbundet gör en insats för att hålla den nere än om du klipper av toppen på en gång som om det vore en vanlig häck.

Det finns alltid några rankor som behöver tas bort. Se efter om häcken bakom dem har blivit gles. Då kan du fläta in rankorna i den. Det händer att de långa rankorna slår rot i jorden.

Du kan antingen bara ta bort dem och kasta dem eller så kan du samla sticklingar som du sedan kan plantera på något annat ställe. Sticklingar av murgröna rotar sig mycket lätt och börjar snabbt växa.

Just här har häcken blivit lite gles så Jane tar några yngre rankor och sidoskott och flätar in dem i nätet i mitten. På vissa ställen hjälper ett snöre till att hålla rankorna på plats. Men det mesta kan flätas in. Så fortsätter hon steg för steg tills häcken ser ut som hon vill.

Förutom de sticklingar som hon klippt av rekommenderar hon också att man sparar några av de stora blomskotten. De är nämligen mycket fina att använda till hållbara buketter.

Relaterade artiklar

 • Staket av armeringsjärn

  Staket av armeringsjärn

  18/08 VIDEO: Det är lite rörigt nere i trädgården, så för att dölja redskapen ska vi bygga ett litet staket där det kan klättra några vackra växter.

 • Snabbt staket med H-stolpar

  Snabbt staket med H-stolpar

  18/08 VIDEO: Det enklaste sättet att bygga ett staket är att använda H-stolpar. I det här exemplet är stolparna av 97x97 mm tryckimpregnerat furuträ.

 • Sprutmåla staketet

  Sprutmåla staketet

  18/08 VIDEO: Det tar för lång tid att måla staketet med en pensel. Använd i stället en sprutpistol. Men innan du går igång är det viktigt att köpa färg eller träskyddsmedel som kan användas till sprutmålning.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

 • Nytt staket med breda och smala spjälor

  Nytt staket med breda och smala spjälor

  18/08 VIDEO: Här fanns det tidigare ett staket och en grind, men bägge delar blev med tiden så ruttna att alltihop måste bytas ut. Dock inte stolparna, som är av tryckimpregnerat furu.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Krypgrund + golvvärme

Hej! Har lite funderingar kring krypgrunden i ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Färg i trappan

Ni föreslår en enkomponents akryllack som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss