Cookie- och Sekretesspolicy


Skötsel av murgrönehäck

Denna häcken var från början ett nätstaket. En rad med murgröna har fått växa här och allteftersom åren gått har häcken växt sig tät. En sådan här häck behöver inte mycket skötsel i jämförelse med en vanlig häck som ska klippas flera gånger om året.

Men lite får du göra om du vill behålla den någorlunda jämn och i en viss höjd. Om den, som den här, har börjat blomma gör du klokt i att klippa in den lite. Skotten blir både ganska tunga och kan få häcken att luta på ett sätt inte var avsett.

De skuggar dessutom mycket för resten av plantan så växten kan bli tunn om blomskotten får lov att sitta kvar. Det kan också vara klokt att regelbundet se till så att häcken inte når över en maxhöjd.

På vissa håll finns det begränsningar för hur hög en häck får vara. Och det råder inget tvivel om att häcken blir vackrare om du regelbundet gör en insats för att hålla den nere än om du klipper av toppen på en gång som om det vore en vanlig häck.

Det finns alltid några rankor som behöver tas bort. Se efter om häcken bakom dem har blivit gles. Då kan du fläta in rankorna i den. Det händer att de långa rankorna slår rot i jorden.

Du kan antingen bara ta bort dem och kasta dem eller så kan du samla sticklingar som du sedan kan plantera på något annat ställe. Sticklingar av murgröna rotar sig mycket lätt och börjar snabbt växa.

Just här har häcken blivit lite gles så Jane tar några yngre rankor och sidoskott och flätar in dem i nätet i mitten. På vissa ställen hjälper ett snöre till att hålla rankorna på plats. Men det mesta kan flätas in. Så fortsätter hon steg för steg tills häcken ser ut som hon vill.

Förutom de sticklingar som hon klippt av rekommenderar hon också att man sparar några av de stora blomskotten. De är nämligen mycket fina att använda till hållbara buketter.

Relaterade artiklar

 • Bygg ett superstabilt plank

  Bygg ett superstabilt plank

  03/05 Ett plank med diagonal beklädnad blir superstabilt. Det innebär också att du kan gräva färre hål för stolpar, vilket gör arbetet lättare. Vi visar hur.

  Svårighet 3/4
 • Välj rätt plank

  Välj rätt plank

  03/05 Det är inte en fråga om utseende när du ska välja plank till din trädgård. Olika plank och staket har olika funktioner och egenskaper. Vi ger dig en överblick.

 • Bygg själv hundgården – Så enkelt är det

  Bygg själv hundgården – Så enkelt är det

  12/04 Du kan enkelt bygga en stabil hundgård själv. Med armeringsjärn går det snabbt och blir billigt. Ska du ha höns klarar den det också.

 • Staket av armeringsjärn

  Staket av armeringsjärn

  18/08 VIDEO: Det är lite rörigt nere i trädgården, så för att dölja redskapen ska vi bygga ett litet staket där det kan klättra några vackra växter.

 • Snabbt staket med H-stolpar

  Snabbt staket med H-stolpar

  18/08 VIDEO: Det enklaste sättet att bygga ett staket är att använda H-stolpar. I det här exemplet är stolparna av 97x97 mm tryckimpregnerat furuträ.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss