Cookie- och Sekretesspolicy


Skapa lä med färdig häck

Jesper är igång med att gräva ut det lilla mellanrummet mellan den nyanlagda häcken och infarten. Förträdgården ska nämligen slutas till med en häck i vardera änden.

De här två nya häckarna ska hålla samma höjd som den gamla häcken ut mot vägen och fungera som en naturlig förlängning som både ramar in trädgården, ger lä och ger insynsskydd.

Men det kommer att ta många år för en vanlig häckplanta att bli så hög. Därför har vi valt att sätta en färdigvuxen häck med en planthöjd på 180 cm. Häckplantorna är Liguster (Ligustrum vulgare), precis som den befintliga häcken.

Plantorna har vuxit 3 till 5 år längre än de häckplantor vi normalt kan köpa på plantskolan. Fördelen är självklar: på bara några timmar kan du plantera en häck som håller önskad höjd. Jesper har grävt en ränna som är 30 cm djup.

Han har luckrat upp jorden i botten, så att plantorna får lättare att etablera sig. Häckplantorna levereras med en jordklump kring rötterna, som hålls ihop med ett nedbrytbart nät. Det kommer att lösas upp under det följande året.

Liguster ska planteras med två och en halv planta per meter. Det vill säga att avståndet mellan plantornas stammar ska vara omkring 40 cm.

Under planteringen ska man självklart se till att plantorna står rakt och det är en bra idé att avslutningsvis kontrollera att alla plantor står med sin vackraste sida utåt.

Det gör de här och Jesper täcker rötterna med jord och ser till att packa den ordentligt runt varje planta. Det ser kanske våldsamt ut, men man blir helt säker på att jorden komprimeras ordentligt runt rötterna och att de får en god jordkontakt.

Nu kör Jesper en skottkärra med plantor till andra sidan av trädgården och gör om alltihop härborta. Det tar inte lång tid innan häcken är färdig även här och nu har trädgården fått en enhetlig inramning.

Slutligen får alla häckplantor en ordentlig omgång med vatten. Men man får inte vattna vare sig för mycket eller för lite. För lite vatten gör att bara de översta rötterna stimuleras, vilket gör att plantorna anpassas till små vattenmängder.

Vid övervattning får häcken gula, hängande blad och dör slutligen. Häcken ska helst vattnas mycket och noga under det första halvåret, gärna med cirka tio liter per planta i veckan under de torra perioderna.

Efter ett par månader har häcken blivit tät och så smått börjat växa ihop med den gamla häcken. Det finns flera olika plantskolor som saluför färdigvuxna häckplantor.

De typiska höjderna är 150 och 180 cm. Detta är den optimala lösningen om du snabbt vill åstadkomma en avskärmning, ge insynsskydd eller skapa lä.

Relaterade artiklar

 • KLÄTTERVÄXTER: En häck av klätterväxter

  KLÄTTERVÄXTER: En häck av klätterväxter

  14/11 VIDEO: Klätterväxter växer ofta snabbt och därför är de bra att använda om du på kort tid vill anlägga en häck. Här har flera olika sorters klätterväxter använts för att skärma av mellan trottoaren och trädgården.

 • SÅ HÄR planterar du din nya häck perfekt

  SÅ HÄR planterar du din nya häck perfekt

  10/08 När är det den bästa tidpunkten att plantera häck? Hur ska du bära dig åt? Och vilka häckväxter passar dig och din trädgård bäst? Läs svaren här!

 • 4 STEG: Få en perfekt häck!

  4 STEG: Få en perfekt häck!

  04/08 Ska du plantera häck? Gör rätt från början med våra fyra enkla steg, så kan du vara säker på att få en vacker, tät häck, som ger både lä och privatliv.

 • VIDEO: Så finfördelar du avfallet

  VIDEO: Så finfördelar du avfallet

  11/07 Gör ditt klippavfall redo för komposten med detta knep, som både finfördelar och samlar upp ditt avklipp.

 • VIDEO: Så riktar du upp häcken

  VIDEO: Så riktar du upp häcken

  08/07 En vält häck är inte vacker. Vi visar dig hur du riktar upp den sneda häcken och samtidigt ser till att den inte välter igen.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss