Cookie- och Sekretesspolicy


Montera grinden rätt

När du ska montera en ny grind mellan två stolpar har hantverkaren ett par tips som kan garantera ett bra resultat.

Innan du sätter igång med att göra fast grinden är det viktigt att väga in den exakt, till exempel med ett par klossar. Ha några kilar beredda så att du kan fixera grinden när den står rätt. Det ska vara ett par centimeters mellanrum så att grinden kan öppnas och stängas utan att slå i stolpen.

Montera nu tappen till hakgångjärnet i flukt med tvärliggaren i staketet. Då hamnar gångjärnshängslet i stort sett i linje med mitten av tvärliggaren. Sätt gångjärnshängslet på plats och skruva i första skruven. Sätt den i det yttersta hålet och se till att den sitter så långt ut som möjligt, alltså så långt från gångjärnstappen det går. När man fäster beslaget på det här sättet ser man till att beslaget inte drar sig inåt mot haken och hela grinden blir skev.

Dra i resten av skruvarna. Använd även här rostfria skruvar, långa nog att gå in tre fjärdedelar i den underliggande regeln. Fortsätt med de undre beslagen. Noter att här ska trycket ligga åt andra hållet. Därför ska skruvarna monteras så långt åt vänster som möjligt. Se till att gångjärnet är minst en tredjedel så långt som grinden är bred, gärna längre. Ju längre gångjärn, desto stabilare grind.

Nu ska grindlåset på plats och här är det viktigt att hålet till handtaget får exakt rätt dimension. Mät diametern och använd en borr av exakt samma diameter. Tryck fast handtaget, men gör inte fast det riktigt ännu. Sätt på ändbeslaget, men fäst inte det heller. Sätt dit låsarmen och fäst muttern innan du skruvar ihop beslaget. Använd gärna lite längre skruvar, så att de fäster i det bakomliggande virket.

Lägg låsarmen vågrätt och skruva fast mottagarbeslaget. Först nu ska fästa beslaget på andra sidan grinden och även här med skruvar som går långt in i virket. Slutligen monteras klinkbeslaget med två skruvar. Grinden är på plats. Den löper fint, kant i kant med staketet.

Den kan öppnas utan besvär och är så väl monterad att den inte kommer att sacka på många, många år. Här har vi även monterat handtaget i en höjd som gör att familjens små barn inte når upp att öppna och springa ut på vägen.

Relaterade artiklar

 • 5 TIPS: Så snickrar du en stark grind

  5 TIPS: Så snickrar du en stark grind

  18/08 Trädgårdsgrindar kan irriterande snabbt börja hänga! Här får du snickarens allra bästa beskrivning av en superstabil grind, som aldrig kommer att hänga.

 • Nya breda grindar till uppfarten

  Nya breda grindar till uppfarten

  17/08 VIDEO: De gamla grindarna till uppfarten behöver verkligen bytas ut. Beslagen är nästan genomrostade och kan inte längre hålla uppe grindarna och även trävirket är genomruttet.

 • Den klassiska trädgårdsgrinden

  Den klassiska trädgårdsgrinden

  17/08 VIDEO: Här visar hantverkaren hur man bygger en klassisk trädgårdsgrind med z-form. Grinden fogas ihop med tappar så att man slipper metallbeslag.

 • Lätt grind på stabila stolpar

  Lätt grind på stabila stolpar

  29/04 Lika lätt och elegant som denna klassiska grind ser ut, lika stadig och hållbar är den. Se här hur enkelt du själv kan snickra den fina grinden.

  Svårighet 1/4
 • VIDEO: Fixa grinden med en ny snedsträva

  VIDEO: Fixa grinden med en ny snedsträva

  03/11 Hänger trädgårdsgrinden eller den hemmasnickrade förrådsdörren? Det kan du lätt fixa. Se videon och få en guide till hur du rätar upp trädgårdsgrinden steg för steg.

  Svårighet 1/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss