Cookie- och Sekretesspolicy


Mönstrade stolpar

I de flesta fall kan man kapa stolpen först när man grävt ner den men med en sån här mall blir det mycket enklare. Mallen, eller anhållet, är tillverkad av två träbitar som är sammanfogade och tillsågade så att de stödjer sticksågen på flera olika sätt.

Exempelvis här, om du ska kapa till toppen på stolpen så att vattnet kan rinna av. Den vinklade plankan stödjer sticksågen i 45 graders vinkel, så att det är nästan omöjligt att såga fel.

Flytta mallen till nästa sida och gör fast den med skruvtvingar. Och nu kan du såga säkert och helt rakt från det här hållet. Mallen fungerar också om du vill göra mönster på stolparna.

Här visar hantverkaren hur du gör det klassiska stolpmönstret med hjälp av en sticksåg och stöd av en mall. Markera först var ursågningen ska vara. Här placerar vi den 5 cm ner från toppen. Och så ytterligare en markering en och en halv centimeter längre ner, vilket ger bredden på ursågningen.

Använd vinkelhaken och markera hela vägen runt stolpen. Placera mallen så att överkanten fluktar med det övre strecket och gör fast mallen med en skruvtving. Nu kan du med fast hand såga 45 grader in i stolpen så djupt in som du vill. Och fortsätta på samma sätt hela vägen runt om stolpen.

När alla fyra sidor är tillsågade i överkant är det bara att placera mallen vid det undre strecket och såga i 45 graders vinkel uppåt. På kort tid, och med en garanterat fin och rak ursågning, har du både sågat till toppen på stolpen och smyckat ut den.

Relaterade artiklar

 • Mönstrade stolpar

  Mönstrade stolpar

  18/08 VIDEO: I de flesta fall kan man kapa stolpen först när man grävt ner den men med en sån här mall blir det mycket enklare. Mallen, eller anhållet, är tillverkad av två träbitar som är sammanfogade och tillsågade så att de ...

 • ALDRIG MER sneda stolpar!

  ALDRIG MER sneda stolpar!

  06/07 Trött på sneda staket och vacklande skjul? Då ska du läsa vidare här: Vi ger dig 7 effektiva metoder att sätta stolpar. Välj rätt och få stolpar som håller!

 • 5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss