Cookie- och Sekretesspolicy


En högbädd i byggsats

Här visar hantverkaren hur du enkelt bygger en upphöjd planteringsbädd, som kan sättas ihop och plockas isär på några få minuter. Man behöver varken beslag, spikar eller skruvar för att sätta ihop den.

Högbädden ska mäta 80x140 cm och delarnas sågas ut av tryckimpregnerat furu. Hantverkaren sågar först till 8 bitar på 80 cm och sedan 8 bitar på 140 cm.

Virket ska fogas ihop halvt i halt och för att spara tid sågar hantverkaren åtta bitar åt gången. Först de långa.Lägg upp delarna så att de är i flukt och spänn ihop dem ordentligt med ett par långa skruvtvingar. Avsätt måtte 5 cm in på de två yttersta bitarna. Och från det märket mäter du ytterligare 5,5 cm in och sätter en ny markering.

I ändarna avsätts ett märke 2 cm ner. Sågklingan ställs in för 2 cm-märket och sedan sågar vi ur. Hantverkaren använder en sänksåg med skena som stöd.Han sågar ett 2 cm djupt spår med omkring en halv cm mellanrum. Sedan börjar han ta bort virke med ett stämjärn, med en vinklade ytan uppåt.

Man kan också knacka bort det mesta med hjälp av en hammare och sedan rensa med stämjärnet. Nu är de 8 långa reglarna tillsågade i ena änden. Lägg undan två och förbered tillsågningen av de resterande sex i andra änden.

De två vi la undan ska inte sågas i den här änden, eftersom de ska ligga överst. De sex bitarna sågas till på samma sätt som innan. När alla de 8 långa bitarna är tillsågade ska det finnas två som har ursågningar i ena sidan och 6 som är ursågade i båda sidorna.

Såga till de 8 korta på precis samma sätt, och kom fortsatt ihåg att två av dem bara ska sågas i ena änden. Sen ska delarna bara sammanfogas. Det går snabbt.

Med detta enkla halvt i halvt – system kan du bygga i vilka längder, bredder och höjder du vill. Principen kan användas vare sig du bygger högbäddar, sandlådor eller kompostbehållare m.m.

Relaterade artiklar

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Högbäddar

  KÖKSTRÄDGÅRD:Högbäddar

  26/09 VIDEO: En högbädd kan vara ett mycket praktiskt alternativ till en vanlig rabatt i köksträdgården. Och du behöver inte själv gå igång med att spika och såga.

 • GÖR SÅ HÄR: Bygg en snigelsäker högbädd

  GÖR SÅ HÄR: Bygg en snigelsäker högbädd

  29/08 Den här högbädden kan allt: Hålla din örtträdgård fri från ogräs, hålla borta sniglar och fåglar och hålla i många år. Och så är den superenkel att bygga.

  Svårighet 1/4
 • Bygga en högbädd

  Bygga en högbädd

  08/07 VIDEO: I det här kapitlet visar trädgårdsanläggaren hur man bygger en högbädd av robiniaträ och lägger gångplattor runt bädden. Du lär dig att sätta av mått till bädden, samt hur du bygger upp ett stabilt fundament, som också ...

 • Vilken jord i högbädden?

  Vilken jord i högbädden?

  24/06 Jag ska göra en högbädd i trä, men vilken sorts jord ska jag använda? Högbädden saknar botten och därför kommer väl rötterna att söka sig ner till marken?

 • Från jordhög till fin rabatt

  Från jordhög till fin rabatt

  29/04 Det räckte med en helg för att förvandla en jordhög med långt vildvuxet gräs och ett par enstaka blommor till en vacker rabatt.

  Svårighet 1/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss