Cookie- och Sekretesspolicy


Specialjord

Det finns mängder jordprodukter i handeln som passar till perennodling. Vilken produkt som passar bäst i din trädgård beror självklart på vilka jordförhållanden som råder.

Har du vanlig, men lite torr jord, kan en naturligt gödslad planteringsjord vara bra som jordförbättring. Denna trädgårdsjord är en universaljord som både kan användas på egen hand och blandas i den befintliga jorden.

Förhållandet mellan torvmull och kompostmaterial har optimerats i den här blandningen. Därmed kan du känna dig säker på att det kommer tillräckligt med både luft och vatten till rötterna, samtidigt som du får naturlig näring till plantorna.

Använder du trädgårdsjord är det inte nödvändigt att ge extra kalk. Jorden är tillräckligt bra för att användas i exempelvis planteringslådor eller som vanlig jordförbättring i din perennrabatt.

Ogödslad torv är bra om din jord är tung av lera. Den luftar upp jorden men hjälper också till att hålla kvar fuktigheten. Men det kan vara svårt att fukta torven. När man vattnar flyter torven närmast upp och lägger sig på ytan och det tar tid innan vattnet tränger in ordentligt.

Man kan eventuellt vattna direkt i påsen med torvmull och låta det stå någon timme innan man använder mullen. Ogödslad torvmull är en dyr lösning eftersom det går åt ganska mycket för att förbättra jorden.

Alternativt kan man använda vanlig sand och kompostjord. Perenner som planteras i krukor bör få jord som är särskilt avsedd för krukplantering. Sådana produkter är ofta försedda med extra dränering, som här – lecakulor.

När du tar sticklingar bör du alltid använda såjord. Den jorden har två särskilda fördelar i det sammanhanget. Dels är den näringsfattig, så att du inte riskerar att sveda, eller bränna, de nya plantorna innan de slår rot.

Dels är såjord steril, så att sticklingarna slipper drabbas av sjukdomar från jorden. Även om köpt jord kan upplevas vara dyr kan det ändå var en bra investering för dina perenner i det långa loppet.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss