Cookie- och Sekretesspolicy


Skörda frön till nya plantor

En av gratisnöjena med att odla perenner är att gå och samla frön till nya plantor. Det kan man lätt göra löpande. Både hemma, i allmänna parker eller hos grannen.

Blommande perenner går i frö, precis som alla andra blommande växter. Efter blomningen får frökapslarna torka sakta och stilla. I processen mognar fröna, så de kan skördas och ge upphov till nya plantor.

Här är de tidiga aklejorna redo för skörd. Topparna är ljusbruna och torra. Det är ett klart tecken på att fröna är mogna att skördas. Aklejorna självsår sig lätt. De små, mogna fröna ligger nämligen rätt löst i kapseln.

När du plockar toppen av stjälken kan du lätt skaka ur de små svarta fröna. Ta med ett kaffefilter eller en papperspåse när du går på fröjakt. Dels har du något att samla fröna i, dels drar filtret ut fukten ur fröna, om de nu inte hunnit torka helt.

Även ängsnävan ger frön. Här är det viktigt att du lämnar frökapslarna att mogna i fred. De som ännu är gröna och fuktiga ska man låta vara ännu ett tag. De ljusbruna är det bara att plocka.Det är enkelt att avgöra om en näva är klar att skörda.

Kapseln är nästan vrängd ut och in och det är bara att plocka fröna.Men det är inte alla frön som är livskraftiga. Är du tveksam kan du testa att bita i det. Möter du motstånd är fröet friskt och moget.

Bäst förvaras skördade frön i papperspåsar, så att de får luft. Placera påsarna på ett torrt och gärna svalt ställe fram tills dess du ska använda fröna. Det är smart att skriva vilken sorts frön det är i påsen.

Om du samlar många olika kan det vara svårt att komma ihåg vilka från som kommer från vilken planta när det är dags att så. Senare under säsongen är det dags att så. Birgit vill gärna ha aklejor i sin rabatt till våren.

Aklejor är lätta att ha att göra med. Det är bara att sprida fröna med lätt hand i rabatten, och sedan vänta tills de spirar till våren. Blommorna kommer först andra året.

Som regel räcker det med att lägga frön direkt i rabatten, om det är frön som kommer från plantor som är benägna att självså sig. Om du förgror fröna tidigt den föregående säsongen kommer de här perennerna att kvittera med att blomma redan första säsongen.

Redan efter första växtsäsongen kan du skörda dina första frön i perennrabatten. De här läkerudbeckiorna har satt frö, så det är bara att gå loss med saxen. Krama toppen ordentligt så att fröna lossnar.

Använd eventuellt en sax för att klippa itu toppen. Fröna är hårda och i det närmaste trekantiga. Fyll en låda med bra såjord, eventuellt utblandad med sand. Du behöver inte sortera ut fröna från det övriga växtmaterialet, fördela din skörd jämt i planteringslådan.

Topdressa lådan med ett tunt lager sand. Det håller fröna på plats och ser till att plantorna dräneras ordentligt. Kom också ihåg att sätta en liten skylt med plantans namn. Skyltarna är pålitligare än de flesta människors minne.

Slutligen bör du täcka lådan med ett nät för att hålla möss och fåglar borta från den. Annars äter de upp fröna. Både möss och fåglar kan vara väldigt påhittiga i sin jakt på mat.

Därför räcker det inte med att lägga på nätet löst, utan se i stället till att fästa det ordentligt, till exempel med märlor, som här.Sätt nu lådan utomhus, lite skyddat så att den inte blir för våt under vintern. En del frön behöver kyla för att kunna gro. Olika plantor har olika behov.

Till våren ska du självklart hålla ett öga på lådan. Så snart fröna börjar gro ska du plocka bort nätet.

Om du förgror fröna tidigt den föregående säsongen kommer de här perennerna att kvittera med att blomma redan första säsongen: Karpaterklocka, Höstöga, Riddarsporre, Lupin, Studentnejlika/Brinnandekärlek, och Linnévallmo.

Relaterade artiklar

 • 5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  06/10 VIDEO: Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  06/10 VIDEO: Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss