Cookie- och Sekretesspolicy


Så planerar du rabatten

En perennrabatt kan byggas upp på en mängd olika sätt. Lika olika som vi inreder våra hem, lika varierande kan trädgårdarna vara. En poäng är att olika plantor har olika krav, men trädgårdens ägare har lyckligtvis också olika smak.

En perennrabatt kan byggas upp på en mängd olika sätt. Lika olika som vi inreder våra hem, lika varierande kan trädgårdarna vara. En poäng är att olika plantor har olika krav, men trädgårdens ägare har lyckligtvis också olika smak.

När du ska börja ”möblera” din trädgård med växter bör du först av allt ta reda på vilken slags jord du har. Resultatet blir alltid bäst när man väljer plantorna efter jordens beskaffenhet.

Det är stor skillnad på vilka växter som trivs i en hårdpackad lerjord, en lättare sandjord eller i den surare skogsmarken. Det gäller därför att reda ut de fysiska förutsättningarna först, så att man kan veta vilka växter som kommer att trivas och växa bra i den planerade rabatten.

När du vet vilken jordmån det är, hur ljuset faller, vinden blåser och hur fuktig marken är är det mycket lättare att välja ut plantorna. Här får du några förslag på olika växter till din perennrabatt. I ett skuggigt hörn av trädgården kan du exempelvis använda en vitrandig funkia för att skänka ljus.

I den här lite äldre trädgården anlades rabatterna på sin tid för att ta upp de mycket räta linjerna i resten av trädgården. Perennerna har alla placerats i ganska stora grupper – utan särskilt mycket variation inom respektive område.

I det här stenpartiet är däremot variationen ett honnörsord. Många trädgårdar med stenpartier som det här har anlagts av trädgårdsentusiaster, som samlar på sig många olika växter.

Det går olika moden även i trädgårdsskötsel. Numera går trenden mot mer naturliga uttryck. I motsats till den förra trädgården vi såg har det blivit mer omväxling och variation i perennrabatterna och vi leker mer med samspelet mellan olika plantor, deras placering i rabatterna, olika höjder och sammansättning.

Olika gräsarter har efterhand fått utrymme i moderna perennrabatter, hvor plantorna är väl inplanerade och avstämda mot varandra, både i förhållande till form, färg, bladställning och blomstringstid

Det är klassiskt att anlägga en perennrabatt med hänsyn till färgställningar, som i den här mindre rabatten, den vita rabatten och den gula. Men det är A och O att välja plantor som passar de växtförutsättningar som du och din jordmån kan erbjuda.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss