Cookie- och Sekretesspolicy


Så planerar du rabatten

En perennrabatt kan byggas upp på en mängd olika sätt. Lika olika som vi inreder våra hem, lika varierande kan trädgårdarna vara. En poäng är att olika plantor har olika krav, men trädgårdens ägare har lyckligtvis också olika smak.

En perennrabatt kan byggas upp på en mängd olika sätt. Lika olika som vi inreder våra hem, lika varierande kan trädgårdarna vara. En poäng är att olika plantor har olika krav, men trädgårdens ägare har lyckligtvis också olika smak.

När du ska börja ”möblera” din trädgård med växter bör du först av allt ta reda på vilken slags jord du har. Resultatet blir alltid bäst när man väljer plantorna efter jordens beskaffenhet.

Det är stor skillnad på vilka växter som trivs i en hårdpackad lerjord, en lättare sandjord eller i den surare skogsmarken. Det gäller därför att reda ut de fysiska förutsättningarna först, så att man kan veta vilka växter som kommer att trivas och växa bra i den planerade rabatten.

När du vet vilken jordmån det är, hur ljuset faller, vinden blåser och hur fuktig marken är är det mycket lättare att välja ut plantorna. Här får du några förslag på olika växter till din perennrabatt. I ett skuggigt hörn av trädgården kan du exempelvis använda en vitrandig funkia för att skänka ljus.

I den här lite äldre trädgården anlades rabatterna på sin tid för att ta upp de mycket räta linjerna i resten av trädgården. Perennerna har alla placerats i ganska stora grupper – utan särskilt mycket variation inom respektive område.

I det här stenpartiet är däremot variationen ett honnörsord. Många trädgårdar med stenpartier som det här har anlagts av trädgårdsentusiaster, som samlar på sig många olika växter.

Det går olika moden även i trädgårdsskötsel. Numera går trenden mot mer naturliga uttryck. I motsats till den förra trädgården vi såg har det blivit mer omväxling och variation i perennrabatterna och vi leker mer med samspelet mellan olika plantor, deras placering i rabatterna, olika höjder och sammansättning.

Olika gräsarter har efterhand fått utrymme i moderna perennrabatter, hvor plantorna är väl inplanerade och avstämda mot varandra, både i förhållande till form, färg, bladställning och blomstringstid

Det är klassiskt att anlägga en perennrabatt med hänsyn till färgställningar, som i den här mindre rabatten, den vita rabatten och den gula. Men det är A och O att välja plantor som passar de växtförutsättningar som du och din jordmån kan erbjuda.

Relaterade artiklar

 • BLOMMOR: Frögroning av luktärter

  BLOMMOR: Frögroning av luktärter

  27/10 VIDEO: De är så vackra, de klättrande och väldoftande luktärterna! Det är inte konstigt att de blivit ett ”måste” bland sommarblommorna för många trädgårdsodlare. Men det kan tyvärr vara ganska svårt att få dem att gro, bland ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  26/10 VIDEO: Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som ...

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss