Cookie- och Sekretesspolicy


Så planerar du rabatten

En perennrabatt kan byggas upp på en mängd olika sätt. Lika olika som vi inreder våra hem, lika varierande kan trädgårdarna vara. En poäng är att olika plantor har olika krav, men trädgårdens ägare har lyckligtvis också olika smak.

En perennrabatt kan byggas upp på en mängd olika sätt. Lika olika som vi inreder våra hem, lika varierande kan trädgårdarna vara. En poäng är att olika plantor har olika krav, men trädgårdens ägare har lyckligtvis också olika smak.

När du ska börja ”möblera” din trädgård med växter bör du först av allt ta reda på vilken slags jord du har. Resultatet blir alltid bäst när man väljer plantorna efter jordens beskaffenhet.

Det är stor skillnad på vilka växter som trivs i en hårdpackad lerjord, en lättare sandjord eller i den surare skogsmarken. Det gäller därför att reda ut de fysiska förutsättningarna först, så att man kan veta vilka växter som kommer att trivas och växa bra i den planerade rabatten.

När du vet vilken jordmån det är, hur ljuset faller, vinden blåser och hur fuktig marken är är det mycket lättare att välja ut plantorna. Här får du några förslag på olika växter till din perennrabatt. I ett skuggigt hörn av trädgården kan du exempelvis använda en vitrandig funkia för att skänka ljus.

I den här lite äldre trädgården anlades rabatterna på sin tid för att ta upp de mycket räta linjerna i resten av trädgården. Perennerna har alla placerats i ganska stora grupper – utan särskilt mycket variation inom respektive område.

I det här stenpartiet är däremot variationen ett honnörsord. Många trädgårdar med stenpartier som det här har anlagts av trädgårdsentusiaster, som samlar på sig många olika växter.

Det går olika moden även i trädgårdsskötsel. Numera går trenden mot mer naturliga uttryck. I motsats till den förra trädgården vi såg har det blivit mer omväxling och variation i perennrabatterna och vi leker mer med samspelet mellan olika plantor, deras placering i rabatterna, olika höjder och sammansättning.

Olika gräsarter har efterhand fått utrymme i moderna perennrabatter, hvor plantorna är väl inplanerade och avstämda mot varandra, både i förhållande till form, färg, bladställning och blomstringstid

Det är klassiskt att anlägga en perennrabatt med hänsyn till färgställningar, som i den här mindre rabatten, den vita rabatten och den gula. Men det är A och O att välja plantor som passar de växtförutsättningar som du och din jordmån kan erbjuda.

Relaterade artiklar

 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4
 • Bygg ett praktiskt planteringsbord

  Bygg ett praktiskt planteringsbord

  06/07 Ska växterna planteras om i krukor så är detta planteringsbord perfekt. Det har en bra arbetshöjd, tål jord och smuts och är lätt att bygga. Smart!

  Svårighet 2/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • Smart växthylla till terrassen

  Smart växthylla till terrassen

  30/05 Med denna eleganta växthylla kan du på kort tid få din odling att växa på terrassväggen. Och den är enkel att bygga.

  Svårighet 2/4
 • 5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  18/05 Alla kan få en supervacker och avundsvärd gräsmatta. Följer du våra 5 enkla steg under bara en säsong, garanterar vi dig ett strålande resultat!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss