Cookie- och Sekretesspolicy


Förläng säsongen med lökar och knölar

Redan i början av den nyplanterade rabattens första höst är det dags att tänka på den kommande våren. Det är nämligen då man har chansen att påskynda och förlänga säsongen genom att sätta lökar och knölar.

Fördelen med att sätta lökar i perennrabatten är uppenbar. Perennerna tar lite mer tid på sig för att komma igång på våren än de många olika lökarna. Samtidigt döljs lökväxternas vissnande blad av perennbladen

I Birgits rabatt börjar perennerna blomma först en bit in i juni månad. Till dess är de bara gröna. Birgit väljer en blandning av olika mörka tulpaner och olika sorters prydnadslökar till sin perennrabatt.

Ibland går det lätt att se på lökarna varifrån rötterna växte förra säsongen, men det går inte alltid lika lätt. Det generella rådet är att placera dem med spetsen uppåt när de sätts i jorden. Skulle du råka vända enstaka lökar åt fel håll kommer den troligen upp ändå till slut.

Det tar bara lite längre tid. Lökar ska placeras omkring tre gånger så djupt i jorden som de är tjocka. De mindre lökarna behöver man inte vara lika nog med. De hittar upp över jordytan ändå.

När löken slutligen blommat ut är det viktigt att låta bladmassan vissna helt och hållet. Det är under den perioden som löken samlar kraft och energi till nästa års tillväxt och blomning.

Du kan med fördel använda de hål som blir i rabatten när dina vårlökar blommat ut och vissnat. Om du, som här, har förodlat dina Dahlior inomhus kommer de gröna topparna att pryda rabatten så fort du planterar dem.

Oavsett om du lägger knölarna i marken direkt eller om du förodlar dem först måste du vara tålmodig. Vänta alltid med att plantera ut dem tills du är helt säker på att det inte kommer någon nattfrost.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss