Cookie- och Sekretesspolicy


Förläng säsongen med lökar och knölar

Redan i början av den nyplanterade rabattens första höst är det dags att tänka på den kommande våren. Det är nämligen då man har chansen att påskynda och förlänga säsongen genom att sätta lökar och knölar.

Fördelen med att sätta lökar i perennrabatten är uppenbar. Perennerna tar lite mer tid på sig för att komma igång på våren än de många olika lökarna. Samtidigt döljs lökväxternas vissnande blad av perennbladen

I Birgits rabatt börjar perennerna blomma först en bit in i juni månad. Till dess är de bara gröna. Birgit väljer en blandning av olika mörka tulpaner och olika sorters prydnadslökar till sin perennrabatt.

Ibland går det lätt att se på lökarna varifrån rötterna växte förra säsongen, men det går inte alltid lika lätt. Det generella rådet är att placera dem med spetsen uppåt när de sätts i jorden. Skulle du råka vända enstaka lökar åt fel håll kommer den troligen upp ändå till slut.

Det tar bara lite längre tid. Lökar ska placeras omkring tre gånger så djupt i jorden som de är tjocka. De mindre lökarna behöver man inte vara lika nog med. De hittar upp över jordytan ändå.

När löken slutligen blommat ut är det viktigt att låta bladmassan vissna helt och hållet. Det är under den perioden som löken samlar kraft och energi till nästa års tillväxt och blomning.

Du kan med fördel använda de hål som blir i rabatten när dina vårlökar blommat ut och vissnat. Om du, som här, har förodlat dina Dahlior inomhus kommer de gröna topparna att pryda rabatten så fort du planterar dem.

Oavsett om du lägger knölarna i marken direkt eller om du förodlar dem först måste du vara tålmodig. Vänta alltid med att plantera ut dem tills du är helt säker på att det inte kommer någon nattfrost.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss