Cookie- och Sekretesspolicy


örbered rabatten

Det är i slutet av april och perennrabatten ska anläggas på den här jorden. Först av allt gäller att det att fatta saden och rensa bort stora och fleråriga ogräs.

Det betalar sig att vara grundlig eftersom de fleråriga ogräsen ständigt återkommer – till stort avbräck för dig och dina perenner. I dag får Birgit grävhjälp av Martin.

För att garantera bästa möjliga växtbetingelser från första början ska jorden luckras upp omkring ett spadtag ner i marken. Det luftar jorden och gör så att nyplanterade perenner kan slå rot ordentligt.

Därpå ska jordområdet mätas och märkas upp. Använd helt enkelt en tumstock, några plankor eller bara en bit snöre. Den här rabatten ska vara fyra gånger en och en halv meter.

Alla växter som ska planteras här trivs i vanlig planteringsjord. Men i Birgits trädgård är jorden lerhaltig, mycket tung och tillpackad Det finns det lösningar för. Blandar man i sand i jorden blir den luftigare.

Sanden göra att vatten kan tränga igenom den tunga lerjorden och vidare ner i marken. Och perennernas rötter kan lättare leta sig ner i marken.Om marken inte berabetas innan Birgit planterar perennerna riskerar hon att rötterna inte finner fäste ordentligt.

Perennerna kan också dö drunkningsdöden om inte vattnet kan tränga ner i jorden. Har du särskilt sur jord bör du välja helt andra plantor som passar till jordmånen. En sandig jord kan också vara besvärlig, eftersom vattnet bara rinner igenom.

Men det råder man bot på genom att tillföra ett kraftigt lager kompost eller annan jordförbättring. Men huvudregeln för allt trädgårdsarbete är ändå: odla de plantor som trivs i din jord. Enklast arbetas sanden ner i marken med hjälp av en kultivatorhacka.

Nu är rabatten färdig för plantering. Alla perenner står färdiga i sina planteringskrukor som de kommer från plantskolan. Innan plantorna sätts i jorden ska de genomvattnas. Det är enklast att fylla en skottkärra med vatten och doppa plantorna en och en.

Det är lätt att se när plantan sugit till sig tillräcklig mycket vatten. Titta bara på luftbubblorna. När de slutar komma är plantan färdig. Nu är den fuktig nog att planteras. Utöver genomvattningen ska man också kontrollera perennernas rötter.

Om plantan stått länge på plantskolan i sin kruka kan rötterna vara ihoptrasslade och hårt packade. Det löser man genom att trassla ut rötterna. Du kan behöva en bra sax eller sekatör, och en kniv, som här.

Det kanske ser våldsamt ut när man klipper och skär i perennernas rötter, men det är ett arbete som lönar sig. Det är också en bra idé att plocka bort eventuell mossa och mindre ogräs som kan finnas överst i krukan.

Det räcker med att krukan stått en liten tid på plantskolan för att det ska samlas både mossa och ogräs, men plantan påverkas inte av det. När plantan genomgått den här behandlingen och placeras ut i väl bearbetad jord är den helt inställd på att skjuta ut nya, friska rötter.

Det ser kanske våldsamt ut, men det stärker snarare plantan när den ska slå rot i den nya rabatten, och den håller sig både friskare och växer sig stor och stark snabbare. Även om det tar lite tid att göra plantorna klara för plantering är det alltså en god investering på längre sikt.

Relaterade artiklar

 • 5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  06/10 VIDEO: Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  06/10 VIDEO: Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss