Cookie- och Sekretesspolicy


Börja med en skiss

När du ska börja anlägga en perennrabatt i trädgården är några tumregler för hur man gör. Det är ett bra tips att skissa upp rabatten. Det vet Birgit Reimer, hon har många års erfarenhet av perenner i sin egen plantskola.

När du ska börja anlägga en perennrabatt i trädgården är några tumregler för hur man gör. Det är ett bra tips att skissa upp rabatten. Det vet Birgit Reimer, hon har många års erfarenhet av perenner i sin egen plantskola.

Birgit ska anlägga en rabatt som placeras mitt på gräsmattan, öppen för solen. Det ger henne ett större urval av vackert blommande perenner. Man kan gå runt hela rabatten och det finns varken lä eller skugga under dagen.

Alltså måste plantorna i rabatten klara både vind och solsken. Om rabatten vore placerad i hel- eller halvskugga, skulle det krävas andra blommor. Birgit har en förkärlek för pionernas tydliga och stora blommor. Alltså ska det självklart in pioner i hennes rabatt.

För att skapa balans och rytm i den avlånga rabatten placerar hon pionerna på tre olika ställen. Upprepningen gör rabatten mer harmonisk och skapar en bra rytm. Börja med att ställa plantorna i grupper. De högsta ställs naturligtvis mitt i rabatten.

Eftersom Birgit inte bryr sig så mycket om räta planteringslinjer ritar hon in de olika grupperingarna av växter lite förskjutna. Det skapar bättre dynamik, men håller samtidigt kvar harmonin.

När du börjar rita upp skissen bör du veta var rabatten ska ligga och hur stor den ska vara. Ligger rabatten intill en vägg eller ett staket bör du dessutom placera de högsta perennerna längst bak.

Skissen är ett bra stöd när rabatten senare ska planteras. De olika färgerna gör skissen överskådlig och gör det lättare att se skillnad mellan de olika grupperna.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss