Cookie- och Sekretesspolicy


Den lilla vattenträdgården

På den här soliga plätten mitt i trädgården har Karina tidigare haft en krukodling med vattenväxter. Nu ska den återskapas.

Hon har i förväg grävt ner en stor murarbalja i marken. Den får fungera som damm. På gräset vid sidan om står en avkapad whiskytunna som också ska fyllas med vatten. Murarbaljan i marken överensstämmer med den i storlek.

Det är viktigt att baljan står helt i våg, så hon kontrollerar saken en extra gång med vattenpasset. Hon fyller baljan helt med vatten. De olika plantorna i den lilla vattenträdgården ger både en trevlig stämning och ramar samtidigt in arrangemanget, så att man inte råkar plumsa i. Nu är baljan välfylld.

Några mindre stenar får bli till en kant runt dammen. De första flytande plantorna får lov att bara simma omkring. Medan de väntade på att planteras har de förvarats i en hink med vatten. Andra vattenväxter, som till exempel näckrosorna, får växa i en speciell lerjord, så kallad näckroslera.

Den är ganska dyr, så Karina lägger först lite stenar i träkaret. Då kan hon samtidigt skapa olika nivåer till olika plantor. Den första vattenväxten sätter hon i kläm mellan stenarna. Den får sitta kvar i krukan hon köpte den i. Samma sak med nästa växt. Men de här växterna ska växa i näckroslera.

Därför har hon investerat i små påsar avsedda för plantering. Påsarna fylls med näckroslera. Och så tar hon bort plastkrukan och planterar vattenväxten i påsen. Sen fyller hon på med leran i påsen till dess plantan står som den ska. Och fortsätter med nästa växt.

Slutligen är det näckrosens tur. Stjälken med blomknoppen är lång och därför ska näckrosen placeras lite längre ner i träkaret än de andra växterna. Man ser tydligt att näckrosen växer näckrosleran. Den trivs bra där. Så fortsätter hon tills baljan är fylld och arrangerad med de olika vattenväxter hon köpt för ändamålet.

Hon fyller på löpande med jord. En balja med växter byggs upp långsamt, planta för planta, tills allt ser ut som man vill ha det. Slutligen ska det fyllas vatten i baljan. Det kan kosta mycket att skapa ett vattenspel eller en damm i trädgården.

Men om du väljer det här ganska enkla sättet behöver det inte vara oöverstigligt dyrt. Första intrycket är att vattnet är lite smutsigt. Men det klarnar till slut när näckrosleran sjunkit till botten. Baljan ska vara välfylld med vatten.

Till att börja med ser det ut som om vattnet bara strilar ut ur tunnan, men det slutar så snart träet mättats med vatten och svällt. Därpå behövs bara lite finjustering av enstaka plantor, samt att vattnet ska få klarna. Under tiden förbereder Karina ännu en liten vattenoas på en annan plats i trädgården.

Här ska guldfiskarna få bo tillsammans med näckrosor och andmat - små flytande växter med gröna blad. Först sätter hon näckrosorna i karet. De sitter fast runt en sten i botten och är lätta att placera ut. Även här fixerar hon växterna med ytterligare en sten innan hon försiktigt häller ner näckrosleran över näckrosen.

Vattnet grumlas ordentligt medan Karina fyller på med både lera och stenar förutom olika vattenväxter. Slutligen flyttar ett par små guldfiskar in - och de ska självklart också ha lite mat.

En sån här kula fiskmat kan de leva på i en hel vecka. Och så är det bara att njuta åsynen av de små fina guldfiskarna bland de gröna bladen. Borta vid whiskytunnan har leran lagt sig. Man ser tydligt att vattnet runnit undan. Karina fyller på med vattenslangen.

Hon kan inte heller hålla sig från att sätta ytterligare några växter i baljan. För att kunna blomma måste en näckros få minst sex timmars sol om dagen. Det är inget problem, här mitt i trädgården.

Den första är redan på god väg och den får sällskap av andra blommande vattenväxter. Så är den lilla vattenträdgården klar.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Upp på väggen

  KRUKOR: Upp på väggen

  06/10 VIDEO: Har du begränsat med utrymme för krukorna – eller vill du bara smycka en ful vägg – så har du lösningen här. Det här stativet är en så kallad lodrät trädgård. För att kunna sätta upp en sån behöver du en borrmaskin och ...

 • KRUKOR: Planering

  KRUKOR: Planering

  05/10 VIDEO: Drömmer du om att skapa en lite oas med krukor någonstans i trädgården är det lätt att komma igång. Du har säkert redan en del olika krukor och andra behållare stående därhemma. Kanske har du också en gammal trälåda, en ...

 • PERENNER: Nytt liv i krukor

  PERENNER: Nytt liv i krukor

  21/09 VIDEO: Älskar du perenner behöver du inte begränsa dig till bara ett par av rabatterna i trädgården. Perenner kan också växa bra i en kruka i trädgården eller på altanen.

 • Gör dina egna vackra krukor i lättbetong

  Gör dina egna vackra krukor i lättbetong

  04/07 Det kan vara svårt att hitta krukor som passar i stil och storlek. Som tur är kan du lätt själv göra frostsäkra krukor av lättbetong. Se här hur du gör.

  Svårighet 2/4
 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss