Cookie- och Sekretesspolicy


Skärma av för larverna

De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som vi inte vill ha dem i köksträdgården.

Kålen här ser ganska sorglig ut. Det är just kålfjärilens larver, som har varit framme. Kålfjärilens larver äter kålens blad, och kålen ser därför ganska hålig ut.Det kan man kanske leva med.

Men larverna tycker också om själva kålhuvudena – och de är bra på att gömma sig. Och därmed kan det uppstå ganska otrevliga situationer i samband med måltiderna. Det finns två sorters kålfjärilar. En stor och en liten.

Som vuxna liknar de två arterna varandra men larverna skiljer sig åt. Den här larven kommer att utveckla sig till en liten kålfjäril, medan den stora kålfjärilens larv är mer spräcklig i färgen. Båda larverna övervintrar i puppstadiet och kläcks i maj.

När den första generationen lägger ägg, är nästa kull larver redan på väg. Och det är i synnerhet dessa den andra kullens larver, som förstör plantorna i juli och augusti. Larverna kan bekämpas på flera sätt.

Du bör naturligtvis ta bort larverna manuellt, när du får syn på dem. Om du ser små svarta kulor på bladet är det larvernas exkrementer och gula fläckar kan vara larvernas ägg.

I naturen är parasitstekeln kållarvernas största fiende. Parasitstekeln lägger ägg i levande larver. En parasitstekel kan lägga ända upp till 300 ägg i en enda kållarv. När äggen kläcks, tar parasitstekelns larver sin näring från kållarven, som dör efter en tid.

En tredje möjlighet är att lägga nät över din kål som här. Det håller de flygande skadedjuren borta, även om det gör underhållet av köksträdgården något mer omständligt.

Relaterade artiklar

 • FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  08/11 VIDEO: Många trädgårdsodlare får regelbundet besök av både harar och rådjur. Och även om djuren ser söta ut så kan de vålla stor skada i trädgården. Maren bor nära ett skogsbryn där de både är många rådjur – och många harar. ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Larver

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Larver

  04/10 VIDEO: De uppstammade krusbärsbuskarna i köksträdgården har fått oväntade, och ovälkomna, gäster. En av grenarna ser plötsligt helt naken ut, och angriparna håller redan på med nästa gren.

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Täck över mot morotsflugor

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Täck över mot morotsflugor

  04/10 VIDEO: Det är alltid svårt att odla morötter i trädgården om man vill slippa morotsflugor. Dess larver lever i morötterna.

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Fukta jorden frö att slippa löss

  KÖKSTRÄDGÅRD:Fukta jorden frö att slippa löss

  22/09 VIDEO: Löpande under växtsäsongen har Mette sått olika sorters sallat, så att hon kontinuerligt har kunnat skörda färska blad till maten.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss