Cookie- och Sekretesspolicy


Så planerar du köksträdgården

Det är ett långt steg från denna vårkalla jordplätt – till denna frodiga köksträdgård. Men så långt kan man komma på bara en växtsäsong.

Det är ett långt steg från denna vårkalla jordplätt – till denna frodiga köksträdgård. Men så långt kan man komma på bara en växtsäsong.Innan du anlägger köksträdgården ska du tänka igenom hur den tar sig ut som en del av hela trädgården.

Du kan exempelvis teckna en skiss. Det ger en god överblick och underlättar det senare arbetet, när det är dags för den fysiska anläggningen. Med skissen i handen vet du vad du ska göra och var du ska gräva.

Mette Østergaard har varit en passionerad köksträdgårdsodlare i många år. Nu ska hon anlägga en helt ny köksträdgård på en plätt där hon i fjor odlade potatis.I stället för långa, räta rader med grönsaker ska hon experimentera med formgivningen.

Det blir en stor utmaning när hon ska anlägga köksträdgården. Men i gengäld har hon noga tänkt igenom de många små detaljerna i utformningen. Och hennes mål är att köksträdgårdslandet ska utveckla sig lika mycket till prydnad som till nytta.

Mettes köksträdgårdsland mäter 8 gånger 8 meter. På den här plätten ska hon anlägga flera mindre rabatter i varierande storlekar. I mitten placeras en cirkel med en stor vattenbalja där man kan sitta och bara njuta.

Vattenbaljan i mitten hjälper till med att locka till sig nyttodjur som kan hjälpa till med att bekämpa eventuella skadedjur. Runt baljan placerar hon en enklare inhägnad som samtidigt blir en klätterställning för smakliga sommarblommor.

De många små rabatterna gör det lättare att komma till för att så, luka, hacka och skörda. Samtidigt gör de köksträdgårdslandet levande och bidrar till en naturlig fördelning av de olika grödorna. Hon leker också med höjdskillnader.

Några av rabatterna anläggs nämligen som högbäddar i lådor. Högbäddar lämpar sig bra för exempelvis mindre kryddörter. De många rabatterna gör det också enklare att flytta grönsaker till nya rabatter nästa år, så att de inte växer på samma plats år efter år, något som på fackspråk kallas växelbruk

Köksträdgården avgränsas av en pergola av hasselkäppar. Pergolan blir en klätterställning för både bondbönor, snårvinda och ärtväxter. Färglägger man skissen blir den mer överskådlig och enklare att överblicka.

Den färdiga skissen ser kanske ambitiös ut för en nybörjare och det krävs också en hel del måttagning. Men kom ihåg att det är den egna lusten och temperamentet som avgör. Det finns inget som säger att man inte kan anlägga en långt enklare köksträdgård.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss