Cookie- och Sekretesspolicy


Fukta jorden frö att slippa löss

Löpande under växtsäsongen har Mette sått olika sorters sallat, så att hon kontinuerligt har kunnat skörda färska blad till maten.

För inte länge sedan sådde hon därför både vanlig huvudsallad och ruccola, som nu är redo att planteras ut. Både den vanliga salladen och ruccolan placerade Mette under häcken under tiden som de skulle gro. Bägge ska nämligen stå lite svalt under den fasen.

Men när hon tog fram backarna till salladsbädden var ruccolan i ett sorgligt tillstånd. Den har haft objudna gäster. Det är jordloppor, som har varit framme. De har enkelt ätit upp de späda ruccolaskotten, medan salladen fortfarande mår fint.

Mette gissar att ruccolan har varit lite torr under groddprocessen. Det tycker jordlopporna nämligen om. Jordloppor tycker dessutom mycket bättre om ruccola än vanlig sallad, eftersom ruccola tillhör kålfamiljen.

Jordoppan är en sorts skalbagge, som är 2-3 mm lång och är mycket vanlig där man odlar så kallade korsblommiga grödor. Till exempel rädisor, majrovor och alla former av kål.Lopporna äter bladen på grödorna och lämnar efter sig små hål som här.

Om du vill förebygga besök av jordloppor i köksträdgården måste du se till att hålla jorden kring loppornas favoriträtter fuktig. Antingen genom att vattna eller genom att täcka jorden med exempelvis gräs eller honungsört som här för att hejda avdunstningen.

I det här fallet finns det inte mycket att göra. Ruccolan hade inte kommit igång tillräckligt, så det finns inget att rädda.

Relaterade artiklar

 • FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  08/11 VIDEO: Många trädgårdsodlare får regelbundet besök av både harar och rådjur. Och även om djuren ser söta ut så kan de vålla stor skada i trädgården. Maren bor nära ett skogsbryn där de både är många rådjur – och många harar. ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Larver

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Larver

  04/10 VIDEO: De uppstammade krusbärsbuskarna i köksträdgården har fått oväntade, och ovälkomna, gäster. En av grenarna ser plötsligt helt naken ut, och angriparna håller redan på med nästa gren.

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Täck över mot morotsflugor

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Täck över mot morotsflugor

  04/10 VIDEO: Det är alltid svårt att odla morötter i trädgården om man vill slippa morotsflugor. Dess larver lever i morötterna.

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss