Cookie- och Sekretesspolicy


Börja med en skiss

För att lyckas med din köksträdgård är det några saker du måste tänka över innan du sätter spaden i jorden. En köksträdgård behöver gott om ljus. Utan tillräckligt med ljus växer de inte tillräckligt kraftigt och ditt arbete ger inte maximalt utbyte.

Vanligen klarar sig örterna i köksträdgården med det vatten som kommer uppifrån, möjligen med lite tillskott under torrare perioder. Men det förutsätter att köksträdgården ligger en bit från törstiga större träd, buskar eller häckar.

En tumregel är att avståndet till en häck ska vara en meter per meters höjd på häcken. Annars konkurrerar häcken och örterna om näringen. Ta också hänsyn till träd i trädgården.

Dels skuggar träden solljuset, dels når rötterna minst lika långt ut från trädet som kronan välver sig över marken. En gjord som är genomkorsad av trädrötter är inte lämplig för köksträdgårdsodling.

Se därför till att inte placera din köksträdgård precis under trädgårdens trädkronor. Däremot hjälper träden till att skapa lä i trädgården. Det är inte tvunget med lä för att odla nyttoväxter, men det är mycket trevligare att vara i trädgården om det inte blåser kraftigt.

Jorden är däremot A och O för att lyckas med projektet. En kraftig och levande matjord är den allra bästa utgångspunkten. Den svarta mullen, matjorden, är det översta jordlagret. Här finns de flesta rötterna.

Tjockleken på mullen kan variera mycket, beroende på vad som har odlats tidigare eller hur jorden behandlats. Ju mer mask och mikroorganismer mullen innehåller, desto bättre är den att odla i.Under mullen ligger alven.

Den består huvudsakligen av lera eller sand, eller en blandning av de båda. Lera binder vatten och näringsämnen, medan sandjord i stället fungerar som en sil – både näring och vatten snabbt rinner igenom.

Slutligen kan kalkhalten variera i jorden, från sur till basisk. De flesta grödorna i köksträdgården trivs med neutral jord – det vill säga ett pH-värde på 7. Man kan höja kalkhalten genom att själv tillsätta kalk.

Alven går inte att ändra, men du kan ganska enkelt förbättra mullen i trädgården, så att den blir mer levande och långt bättre att odla i.

Knepet är att kompostera allt! Från vissna löv till klipp från häcken.Huvudregeln är att låta allt som odlas i trädgården stanna i trädgården.

Relaterade artiklar

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Anläggning

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Anläggning

  30/09 VIDEO: Precis innan Maren börjar plantera och så får bäddarna ett sista tunt lager kompost, som hon sprider ut jämnt med en skyffel. Den här komposten kommer från kommunens komposteringsanläggning, den är värmebehandlad, så ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förberedelse

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förberedelse

  30/09 VIDEO: Marken på området fräses igenom med hjälp av en traktor – bäddarna markeras upp, stenmjölet läggs ut och pålarna till spaljeringen grävs ner, samt förses med tråd.

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Växturval

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Växturval

  30/09 VIDEO: Nu är det dags att bestämma närmare vad som ska sås och planteras i den ekologiska trädgården. Först går Maren igenom de frön hon har liggande från fjoråret. Fler av dem kan säkert användas även i år, och det är växter ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Skisser

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Skisser

  30/09 VIDEO: Fram till nu har Maren funderat mycket på hur hennes ekologiska trädgård ska se ut. För att få överblick och samtidigt en mer påtaglig plan att utgå ifrån när anläggningsarbetet börjar gör hon en skiss.

 • KÖKSTRÄDGÅRD: Så anlägger du köksträdgården

  KÖKSTRÄDGÅRD: Så anlägger du köksträdgården

  22/09 VIDEO: Vi är i början av april månad. Det kliar i fingrarna att komma gång med att få grödorna i marken. Det ligger i sakens natur att allt inte kan sås och planteras på en gång i köksträdgården.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss