Cookie- och Sekretesspolicy


Bekämpa mördarsniglar

På senare tid har den ljusbruna spanska skogssnigeln blivit en av köksträdgårdens största fiender. Och det är sannerligen inte utan god grund.

Mördarsnigeln, som vi också kallar den, äter sig lystet genom köksträdgården, om den får vara ifred. Och det var ju inte alls meningen att de fina grödorna skulle sluta som föda åt en sådan slemmig varelse.

Mördarsniglarna tycker verkligen om sallad, men äter även gladeligen många andra växter – förutom varandra. Och så är de bra på att föröka sig – och det med blixtens hastighet. Varje snigel kan lägga 400 ägg under en säsong.

De nya sniglarna är könsmogna redan efter fem till sex veckor. Och eftersom sniglarna dessvärre inte har många naturliga fiender på våra breddgrader, måste man vara extra uppmärksam.

Därför bör du avlägsna dem så snart du ser skymten av dem. Genom åren har människor utvecklat mer eller mindre fantasifulla snigelfällor, men lättast är att bara klippa itu dem med en sax som här. Så är den snigeln oskadliggjord.

Om du går på förebyggande jakt efter sniglarna i din trädgård, finner du dem särskilt där det finns något att gömma sig under. En trädstubbe som den här är ett bra gömställe för en hemlös snigel. Och återigen är det resolut och målinriktad handling från din sida som är avgörande.

Det är även möjligt att stoppa sniglarna innan de gjort så stor skada. Använd i så fall snigelgiftet Ferramol. Placera giftkornen med cirka tio centimeters mellanrum där du inte vill ha sniglar.

När sniglarna äter giftet förstörs deras förmåga att ta upp kalcium. Snart kommer den att söka skydd och därefter dö. Ferramol är godkänt för ekologisk trädgårdsodling och är inte skadligt för vare sig igelkottar, hundar, katter eller fåglar.

Relaterade artiklar

 • FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  08/11 VIDEO: Många trädgårdsodlare får regelbundet besök av både harar och rådjur. Och även om djuren ser söta ut så kan de vålla stor skada i trädgården. Maren bor nära ett skogsbryn där de både är många rådjur – och många harar. ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Larver

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Larver

  04/10 VIDEO: De uppstammade krusbärsbuskarna i köksträdgården har fått oväntade, och ovälkomna, gäster. En av grenarna ser plötsligt helt naken ut, och angriparna håller redan på med nästa gren.

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Täck över mot morotsflugor

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Täck över mot morotsflugor

  04/10 VIDEO: Det är alltid svårt att odla morötter i trädgården om man vill slippa morotsflugor. Dess larver lever i morötterna.

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss