Cookie- och Sekretesspolicy


Trädgårdsritning

Trädgårdsritningen är den slutliga planen för anläggningsarbetet. Den har bestämda mått och innehåller alla element som ska in i trädgården. Den är typiskt sett färglagd för att ge ett intryck av det färdiga resultatet redan i det här stadiet.

Här besöker vi en trädgård som ritades upp för tre år sen. Och som synes har de som bor i huset valt att följa planen i stort sett i alla avseenden. Här är en terrass inritad, som familjen också har byggt. Det här hörnet var tänkt som lekområde och så här ser det ut efter tre år.

Längs huset förslog trädgårdsarkitekten en rabatt med rosor och perenner. Och så här ser den ut i uppvuxet skick. Men man behöver inte slaviskt följa trädgårdsritningen. Vissa saker kan man vänta med, annat hoppar man helt över.

De boende valde till exempel att inte anlägga den stora rabatt som var inritad i planen. I stället lät de gräsmattan rama in plantorna. Jane använder skissen med den stramare kompositionen som utgångspunkt för trädgårdsritningen.

Därmed blir trädgårdsritningen en detaljerad variant av skissen. Och hon färglägger den så att man lätt ser alla delar av trädgården. På ritningen ser man hur trädgårdens olika rum skapas med hjälp av häckar, vinkelrätt mot den existerande häcken.

De två stora rabatterna ritas in kantade av buxbom, som bidrar till det stramare uttrycket. Mellan de två rabatterna ritas det in en mindre, som fylls med smultron.

Trädgårdsritningen har dock inte plats för en detaljerad beskrivning av var varje enskild planta ska placeras. Till det behöver man en planteringsritning.

Relaterade artiklar

 • 5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  06/10 VIDEO: Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  06/10 VIDEO: Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss