Cookie- och Sekretesspolicy


Trädgårdsritning

Trädgårdsritningen är den slutliga planen för anläggningsarbetet. Den har bestämda mått och innehåller alla element som ska in i trädgården. Den är typiskt sett färglagd för att ge ett intryck av det färdiga resultatet redan i det här stadiet.

Här besöker vi en trädgård som ritades upp för tre år sen. Och som synes har de som bor i huset valt att följa planen i stort sett i alla avseenden. Här är en terrass inritad, som familjen också har byggt. Det här hörnet var tänkt som lekområde och så här ser det ut efter tre år.

Längs huset förslog trädgårdsarkitekten en rabatt med rosor och perenner. Och så här ser den ut i uppvuxet skick. Men man behöver inte slaviskt följa trädgårdsritningen. Vissa saker kan man vänta med, annat hoppar man helt över.

De boende valde till exempel att inte anlägga den stora rabatt som var inritad i planen. I stället lät de gräsmattan rama in plantorna. Jane använder skissen med den stramare kompositionen som utgångspunkt för trädgårdsritningen.

Därmed blir trädgårdsritningen en detaljerad variant av skissen. Och hon färglägger den så att man lätt ser alla delar av trädgården. På ritningen ser man hur trädgårdens olika rum skapas med hjälp av häckar, vinkelrätt mot den existerande häcken.

De två stora rabatterna ritas in kantade av buxbom, som bidrar till det stramare uttrycket. Mellan de två rabatterna ritas det in en mindre, som fylls med smultron.

Trädgårdsritningen har dock inte plats för en detaljerad beskrivning av var varje enskild planta ska placeras. Till det behöver man en planteringsritning.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss