Cookie- och Sekretesspolicy


Sten till gångar och terrasser

Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen mitt i trädgården.

Genom att beläggningen bryts på det här sättet kommer terrassen att visuellt framstå som en slags golvmatta i trädgården. Det är viktigt att man börjar läggningen precis i mitten, även om det till en början verkar ologiskt.

Men gör man det kommer det samlade intrycket att bli mer harmoniskt, eftersom avslutningarna blir hela och likartade. Jane har redan under planeringen lämnat utrymme för terrassplattornas storlek, så man borde inte behöva kapa till dem.

Trädgårdsanläggaren mäter först upp mellan de två fönstren och tar ut mitten. Sen drar han ett snöre till motsatt sida om den platta ytan. Han har tidigare dragit ett snöre parallellt med husfasaden på ett avstånd om två terrassplattor.

Det avståndet stämmer med de två rabatter som ska anläggas på varje sida om terrassen. Han lägger de fyra första plattorna där de två snörena korsar varandra. Han fortsätter platta för platta och terrassen tar gradvis form.

Han tar bort pinnen som markerar mitten och fyller först igen hålet innan han lägger dit den sista plattan. Noter att Jesper aldrig går på den avjämnade sättsanden, eftersom det skulle förstöra avrätningen. Nu är han färdig att börja med beläggning av gångarna.

Markstenarna läggs i tredjedelsförband. Det betyder att varje ny sten som läggs ska sticka ut 1/3 över den föregående. Trädgårdsanläggaren lägger stenarna i flukt med kanten på de kommande rabatterna, som är markerade med snöre.

Där gången ska fortsätta vidare längs en kommande rabatt tar han ut en rät vinkel så att han kan placera ut ett snöre som markering. Han mäter från snöret och lägger ven här stenarna i tredjedelsförband, så att mönstret fortsätter.

Han rättar till mellanrummen mellan stenarna med hjälp av en spade innan han fortsätter med att sätta de tre andra gångarna. Tomrummen längs kanterna fixar Jesper genom att kapa av en tredjedels sten, så att bitarna passar in i mönstret.

Slutligen ska hela beläggningen få en ordentlig omgång fogsand. Här använder Jesper en speciell fogsand med mycket högt pH-värde. Då får ogräsfröna mycket svårare att spira.

Fogsanden ska borstas ner i mellanrummen, så att stenläggningen fixeras och så att stenarna inte förskjuts i förhållande till varandra när man börjar använda stenläggningen.

Nu är det tunga anläggningsarbetet klart och den nya trädgården har kommit en bra bit mot fulländning.

Relaterade artiklar

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  06/10 VIDEO: Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  06/10 VIDEO: Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Trädgårdsritning

  INRED TRÄDGÅRDEN: Trädgårdsritning

  06/10 VIDEO: Trädgårdsritningen är den slutliga planen för anläggningsarbetet. Den har bestämda mått och innehåller alla element som ska in i trädgården. Den är typiskt sett färglagd för att ge ett intryck av det färdiga resultatet ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss