Cookie- och Sekretesspolicy


Sten till gångar och terrasser

Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen mitt i trädgården.

Genom att beläggningen bryts på det här sättet kommer terrassen att visuellt framstå som en slags golvmatta i trädgården. Det är viktigt att man börjar läggningen precis i mitten, även om det till en början verkar ologiskt.

Men gör man det kommer det samlade intrycket att bli mer harmoniskt, eftersom avslutningarna blir hela och likartade. Jane har redan under planeringen lämnat utrymme för terrassplattornas storlek, så man borde inte behöva kapa till dem.

Trädgårdsanläggaren mäter först upp mellan de två fönstren och tar ut mitten. Sen drar han ett snöre till motsatt sida om den platta ytan. Han har tidigare dragit ett snöre parallellt med husfasaden på ett avstånd om två terrassplattor.

Det avståndet stämmer med de två rabatter som ska anläggas på varje sida om terrassen. Han lägger de fyra första plattorna där de två snörena korsar varandra. Han fortsätter platta för platta och terrassen tar gradvis form.

Han tar bort pinnen som markerar mitten och fyller först igen hålet innan han lägger dit den sista plattan. Noter att Jesper aldrig går på den avjämnade sättsanden, eftersom det skulle förstöra avrätningen. Nu är han färdig att börja med beläggning av gångarna.

Markstenarna läggs i tredjedelsförband. Det betyder att varje ny sten som läggs ska sticka ut 1/3 över den föregående. Trädgårdsanläggaren lägger stenarna i flukt med kanten på de kommande rabatterna, som är markerade med snöre.

Där gången ska fortsätta vidare längs en kommande rabatt tar han ut en rät vinkel så att han kan placera ut ett snöre som markering. Han mäter från snöret och lägger ven här stenarna i tredjedelsförband, så att mönstret fortsätter.

Han rättar till mellanrummen mellan stenarna med hjälp av en spade innan han fortsätter med att sätta de tre andra gångarna. Tomrummen längs kanterna fixar Jesper genom att kapa av en tredjedels sten, så att bitarna passar in i mönstret.

Slutligen ska hela beläggningen få en ordentlig omgång fogsand. Här använder Jesper en speciell fogsand med mycket högt pH-värde. Då får ogräsfröna mycket svårare att spira.

Fogsanden ska borstas ner i mellanrummen, så att stenläggningen fixeras och så att stenarna inte förskjuts i förhållande till varandra när man börjar använda stenläggningen.

Nu är det tunga anläggningsarbetet klart och den nya trädgården har kommit en bra bit mot fulländning.

Relaterade artiklar

 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4
 • Bygg ett praktiskt planteringsbord

  Bygg ett praktiskt planteringsbord

  06/07 Ska växterna planteras om i krukor så är detta planteringsbord perfekt. Det har en bra arbetshöjd, tål jord och smuts och är lätt att bygga. Smart!

  Svårighet 2/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • Smart växthylla till terrassen

  Smart växthylla till terrassen

  30/05 Med denna eleganta växthylla kan du på kort tid få din odling att växa på terrassväggen. Och den är enkel att bygga.

  Svårighet 2/4
 • 5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  18/05 Alla kan få en supervacker och avundsvärd gräsmatta. Följer du våra 5 enkla steg under bara en säsong, garanterar vi dig ett strålande resultat!

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss