Cookie- och Sekretesspolicy


Sätt gatstenar med smala och breda fogar

Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som timjan växa mellan stenarna och därmed förebygga ogräs.

Här har Jesper fått tag på ett lass begagnad nordisk sten, som är blankslitna på ena sidan. Det ger en snygg finish, när stenen väl är på plats.

Jesper har redan vägt av underlaget, som består av sättsand i kornstorlek 0-8 mm i ett drygt 10 cm tjockt lager. Det är minimidjupet när man sätter granitstenar.

Det är bra att skaffa sig en likadan stensättarhammare som Jesper använder här när man ska sätta stenarna. Den ena sidan kan användas för att hugga och för att lösgöra sanden.

När gatstenen är på plats knackas den fast i sanden med slagytan på hammaren. Börja gärna med en smalare och en bredare sten. Snyggast förband får man nämligen när de tvärgående fogarna är något förskjutna.

Fogarna ska alltså helst inte ligga precis i linje. Se till att du har gott om sten till hands när du gör en sån här beläggning. Du kommer att behöva leta en del för att hitta precis rätt storlek i förhållande till dem du redan satt.

Fogen mellan de två raderna sten ska däremot vara helt rak. Se till så att stenarna hamnar i flukt med de två snörena. Här gäller det att hitta stenar av samma mått.

När stenarna är satta ska du borsta ner ordentligt med sättsand mellan dem. Sanden låser stenarna, så att de inte välter när du går på dem.

Den sista biten sten har vi satt med en fogbredd på cirka 2-3 cm. Och i stället för sand fyller anläggaren här fogarna med jord. Då kan han nämligen så backtimjan i fogarna.

Det kommer med tiden att se vackert ut mot stenen. Du kan också använda andra växter som man kan gå på, eller mossa, i fogarna för att slippa ogräs.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Ventilation av luftspalt mellan väggar?

Jag ska bygga in en carport som binder samman ...

Betongprimer?

Betongprimerns funktion är åtminstone delvis ...

Timmerstuga

Har en äldre timmerstuga där timret verkar ha ...

Isolering av stenkällare

Har ett hus i Bohuslän med typisk stengrund. ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss