Cookie- och Sekretesspolicy


Sätt gatstenar med smala och breda fogar

Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som timjan växa mellan stenarna och därmed förebygga ogräs.

Här har Jesper fått tag på ett lass begagnad nordisk sten, som är blankslitna på ena sidan. Det ger en snygg finish, när stenen väl är på plats.

Jesper har redan vägt av underlaget, som består av sättsand i kornstorlek 0-8 mm i ett drygt 10 cm tjockt lager. Det är minimidjupet när man sätter granitstenar.

Det är bra att skaffa sig en likadan stensättarhammare som Jesper använder här när man ska sätta stenarna. Den ena sidan kan användas för att hugga och för att lösgöra sanden.

När gatstenen är på plats knackas den fast i sanden med slagytan på hammaren. Börja gärna med en smalare och en bredare sten. Snyggast förband får man nämligen när de tvärgående fogarna är något förskjutna.

Fogarna ska alltså helst inte ligga precis i linje. Se till att du har gott om sten till hands när du gör en sån här beläggning. Du kommer att behöva leta en del för att hitta precis rätt storlek i förhållande till dem du redan satt.

Fogen mellan de två raderna sten ska däremot vara helt rak. Se till så att stenarna hamnar i flukt med de två snörena. Här gäller det att hitta stenar av samma mått.

När stenarna är satta ska du borsta ner ordentligt med sättsand mellan dem. Sanden låser stenarna, så att de inte välter när du går på dem.

Den sista biten sten har vi satt med en fogbredd på cirka 2-3 cm. Och i stället för sand fyller anläggaren här fogarna med jord. Då kan han nämligen så backtimjan i fogarna.

Det kommer med tiden att se vackert ut mot stenen. Du kan också använda andra växter som man kan gå på, eller mossa, i fogarna för att slippa ogräs.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss