Cookie- och Sekretesspolicy


Olika stilar

Trädgårdens olika möjligheter kan kännas oöverskådliga. Men en bra trädgårdsarkitekt har en rad verktyg som kan hjälpa till att skapa bästa möjliga trädgårdsdesign. En av de första frågorna som måste klaras av är vilket stil trädgården ska anläggas i. Det är alltid en bra utgångspunkt att titta på husets stil, så att trädgård och bostad fungerar ihop.

Är huset klassiskt, ska även trädgården vara det. Till exempel en trädgård med symmetri och raka linjer, med buxbomshäckar, blomrabatter och kanske formklippta träd och buskar. Stilen kan också vara mer modernistisk, japanskinspirerad med dekorativa stenar, få blommor men många gröna växter.

Här saknas symmetrin, men det är mycket balans, bambu och dekorativt etageklippta träd. Den romantiska engelska trädgården rymmer mängder av blommor, gärna sammansatta i utsökta och avvägda färger.

Formen är ofta inspirerad av naturen – fina gräsmattor, slingrande stigar och skiftande scenerier. Har man en liten trädgård gäller det att se upp så att den inte blir för rörigt planerad.

Slutligen har vi den moderna, naturinspirerade trädgården som blandar grässorter, vilda blommor, perenner och buskar på ett mer avslappnat sätt. Det ger en härlig mix av färger, former och höjder. Här är det bra med en någorlunda fast form för att hålla ihop det vilda innehållet.

Det är bra att börja med trädgårdsbesök eller att söka inspiration i artiklar eller böcker om trädgårdsdesign. Då kan man snabbt utesluta vissa stilar och förälska sig i andra. Trädgårdsarkitekten Jane Schul har kommit på besök hos Morten för att presentera en rad olika trädgårdslösningar för honom.

Det avgörande är att tänka in husets omgivningar i planeringen. Vilken karaktär har området? Vilken utsikt vill du ha från husets fönster? Tänk också på lä och insynsskydd och kom ihåg att man helst vill ha något att titta på under hela året.

Den trädgård vi ska anlägga ligger på husets framsida och är på omkring 40 kvadratmeter. Huset är från början av 1920-talet och byggstilen är ganska stram och fyrkantig.

Därför rekommenderar Jane en trädgård som inspirerats av en klosterträdgård – inget gräs, men räta linjer och buxbomskantade rabatter som avtecknar sig vackert under vintern och på sommaren håller ihop sommarens frodighet. En matta av jordgubbar skänker glädje åt familjens yngsta.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss