Cookie- och Sekretesspolicy


Olika stilar

Trädgårdens olika möjligheter kan kännas oöverskådliga. Men en bra trädgårdsarkitekt har en rad verktyg som kan hjälpa till att skapa bästa möjliga trädgårdsdesign. En av de första frågorna som måste klaras av är vilket stil trädgården ska anläggas i. Det är alltid en bra utgångspunkt att titta på husets stil, så att trädgård och bostad fungerar ihop.

Är huset klassiskt, ska även trädgården vara det. Till exempel en trädgård med symmetri och raka linjer, med buxbomshäckar, blomrabatter och kanske formklippta träd och buskar. Stilen kan också vara mer modernistisk, japanskinspirerad med dekorativa stenar, få blommor men många gröna växter.

Här saknas symmetrin, men det är mycket balans, bambu och dekorativt etageklippta träd. Den romantiska engelska trädgården rymmer mängder av blommor, gärna sammansatta i utsökta och avvägda färger.

Formen är ofta inspirerad av naturen – fina gräsmattor, slingrande stigar och skiftande scenerier. Har man en liten trädgård gäller det att se upp så att den inte blir för rörigt planerad.

Slutligen har vi den moderna, naturinspirerade trädgården som blandar grässorter, vilda blommor, perenner och buskar på ett mer avslappnat sätt. Det ger en härlig mix av färger, former och höjder. Här är det bra med en någorlunda fast form för att hålla ihop det vilda innehållet.

Det är bra att börja med trädgårdsbesök eller att söka inspiration i artiklar eller böcker om trädgårdsdesign. Då kan man snabbt utesluta vissa stilar och förälska sig i andra. Trädgårdsarkitekten Jane Schul har kommit på besök hos Morten för att presentera en rad olika trädgårdslösningar för honom.

Det avgörande är att tänka in husets omgivningar i planeringen. Vilken karaktär har området? Vilken utsikt vill du ha från husets fönster? Tänk också på lä och insynsskydd och kom ihåg att man helst vill ha något att titta på under hela året.

Den trädgård vi ska anlägga ligger på husets framsida och är på omkring 40 kvadratmeter. Huset är från början av 1920-talet och byggstilen är ganska stram och fyrkantig.

Därför rekommenderar Jane en trädgård som inspirerats av en klosterträdgård – inget gräs, men räta linjer och buxbomskantade rabatter som avtecknar sig vackert under vintern och på sommaren håller ihop sommarens frodighet. En matta av jordgubbar skänker glädje åt familjens yngsta.

Relaterade artiklar

 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4
 • Bygg ett praktiskt planteringsbord

  Bygg ett praktiskt planteringsbord

  06/07 Ska växterna planteras om i krukor så är detta planteringsbord perfekt. Det har en bra arbetshöjd, tål jord och smuts och är lätt att bygga. Smart!

  Svårighet 2/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • Smart växthylla till terrassen

  Smart växthylla till terrassen

  30/05 Med denna eleganta växthylla kan du på kort tid få din odling att växa på terrassväggen. Och den är enkel att bygga.

  Svårighet 2/4
 • 5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  18/05 Alla kan få en supervacker och avundsvärd gräsmatta. Följer du våra 5 enkla steg under bara en säsong, garanterar vi dig ett strålande resultat!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss