Cookie- och Sekretesspolicy


Mätning

Innan förvandlingen börjar på allvar ska området mätas upp ordentligt. Måttagningen är utgångspunkten för både skisser, trädgårdsritningen och för hur mycket material som behövs.

Jane använder ett 50 meters måttband för alla mätningar. Undvika tumstock eller andra kortare mätredskap – det blir helt enkelt inte tillräckligt exakt uppmätt med deras hjälp. Köper du ett stort måttband bör du se till att det finns en ögla eller fäste i änden som kan fästas så att du kan ta måtten på egen hand.

Jane mäter först hur långt området är från häcken till husfasaden. Här har vi 5,5 meter. Sedan mäter hon hur brett huset är från hörn till hörn. Här är det 8,5 meter. Hon mäter också upp var fönstren är placerade.

Även de större träden och buskarnas placering mäts upp. Det är 75 cm från stammens mittpunkt till infarten. Därför placeras pinnen som håller måttbandet 75 cm ut från husets hörn när avståndet mellan busken och huset ska mätas. Då är Jane säker på att måttet tas vinkelrätt och därmed exakt.

Du kan också använda en vinkelhake för att få ett vinkelrätt mått. Här läggs vinkeln an mot huset och Jane får en säker riktning för måttbandet. Lagerhäggen står 2,75 cm från fasaden.

På samma sätt mäts alla gångar, buskar och träd upp och ritas in på en bit vanligt rutat papper, där en cm svarar mot en meter. Till sist har du ett mycket precist underlag för att göra en skiss.

När Jane har mätt klart tar hon med sig kladden inomhus och ritar upp den på en bit genomskinligt ritningspapper. Då får hon en arbetsskiss över den befintliga trädgården. Du behöver inte vara så noga när du ritar.

Rita löst, det är en arbetsskiss som ska ligga till grund för slutritningen av den kommande trädgården.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  26/10 VIDEO: Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som ...

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss