Cookie- och Sekretesspolicy


Markering

Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ser man kvickt var rabatterna ska ligga, liksom gångstigarna och terrassen.

Kom ihåg att snöret ska markera slutlig marknivå. Här var vi valt att den högsta punkten ska ligga mitt för husfasaden. Trädgårdsritningen tar utgångspunkt i husets linjespel. De yttersta rabatterna hamnar alltså framför de två källarfönstren.

Trädgårdsanläggaren placerar ett par markeringspinnar vid fönstren samt i andra änden av trädgården och spänner upp ett snöre mellan dem.

För att vara säker på att snört sitter vinkelrätt mot husväggen lägger han upp en vinkelhake vid det snöre han redan satt parallellt med fasaden. Då kan han känna sig säker på att rabatterna hamnar vinkelrätt i trädgården.

Jesper använder ett vattenpass för att kontrollera att snörena sitter i våg. Avståndet är 2,5 meter och det multiplicerar Jesper med 1,5 eftersom fallet ska vara 15 promille. Snöret ska alltså falla 4 cm från huset till rabatten.

Då är man säker på att regnvattnet rinner undan från huset. Därför sätter Jesper ett märke på pinnen 4 cm under snöret och flyttar sedan ner snöret. Och han kan vara säker på att fallet är korrekt.

Fallet ska alltig luta ut från huset, men det behöver inte nödvändigtvis vara något fall från sida till sida. Här ordnar Jesper i stället ett fall in mot rabatterna så att regnvattnet rinner in mot plantorna i stället för ut i häcken.

Jesper fortsätter med att justera alla snören tills han har fått önskat fall överallt. Markeringsarbetet är omständligt och du bör lägga gott om dit på att markera alla rabatter och gångstigar med snören.

Bara på det sättet kan du vara säker på att den färdiga trädgården svarar mot idéerna i trädgårdsritningen. Det finns för övrigt ett bra knep när man arbetar med snören. I stället för knutar kan man använda en enkel snara.

Jesper gör ett dubbelt halvslag runt den första pinnen. Sen lägger han om snöret ett extra varv så att det pekar åt rätt håll.

På de följande pinnarna sätter han snöret i kläm om sin egen part genom att vira det en gång om pinnen, se till att det är spänt, och sedan lyfta över den undre delen, så att den nyper fast och håller kvar snöret.

Nu är det lätt både att lossa och spänna snöret. Man bör använda ett elastiskt snöre, annars kan man inte fästa det på det här sättet. Efter flera timmars arbete sitter det pinnar och snören kors och tvärs i trädgården.

Men man får en bra överblick och det kommande arbetet blir både enklare och mer exakt.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss