Cookie- och Sekretesspolicy


Markering

Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ser man kvickt var rabatterna ska ligga, liksom gångstigarna och terrassen.

Kom ihåg att snöret ska markera slutlig marknivå. Här var vi valt att den högsta punkten ska ligga mitt för husfasaden. Trädgårdsritningen tar utgångspunkt i husets linjespel. De yttersta rabatterna hamnar alltså framför de två källarfönstren.

Trädgårdsanläggaren placerar ett par markeringspinnar vid fönstren samt i andra änden av trädgården och spänner upp ett snöre mellan dem.

För att vara säker på att snört sitter vinkelrätt mot husväggen lägger han upp en vinkelhake vid det snöre han redan satt parallellt med fasaden. Då kan han känna sig säker på att rabatterna hamnar vinkelrätt i trädgården.

Jesper använder ett vattenpass för att kontrollera att snörena sitter i våg. Avståndet är 2,5 meter och det multiplicerar Jesper med 1,5 eftersom fallet ska vara 15 promille. Snöret ska alltså falla 4 cm från huset till rabatten.

Då är man säker på att regnvattnet rinner undan från huset. Därför sätter Jesper ett märke på pinnen 4 cm under snöret och flyttar sedan ner snöret. Och han kan vara säker på att fallet är korrekt.

Fallet ska alltig luta ut från huset, men det behöver inte nödvändigtvis vara något fall från sida till sida. Här ordnar Jesper i stället ett fall in mot rabatterna så att regnvattnet rinner in mot plantorna i stället för ut i häcken.

Jesper fortsätter med att justera alla snören tills han har fått önskat fall överallt. Markeringsarbetet är omständligt och du bör lägga gott om dit på att markera alla rabatter och gångstigar med snören.

Bara på det sättet kan du vara säker på att den färdiga trädgården svarar mot idéerna i trädgårdsritningen. Det finns för övrigt ett bra knep när man arbetar med snören. I stället för knutar kan man använda en enkel snara.

Jesper gör ett dubbelt halvslag runt den första pinnen. Sen lägger han om snöret ett extra varv så att det pekar åt rätt håll.

På de följande pinnarna sätter han snöret i kläm om sin egen part genom att vira det en gång om pinnen, se till att det är spänt, och sedan lyfta över den undre delen, så att den nyper fast och håller kvar snöret.

Nu är det lätt både att lossa och spänna snöret. Man bör använda ett elastiskt snöre, annars kan man inte fästa det på det här sättet. Efter flera timmars arbete sitter det pinnar och snören kors och tvärs i trädgården.

Men man får en bra överblick och det kommande arbetet blir både enklare och mer exakt.

Relaterade artiklar

 • 5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  5 TIPS: Gör din trädgård vinterklar

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Förberedelser

  06/10 VIDEO: Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Trädgårdsritning

  INRED TRÄDGÅRDEN: Trädgårdsritning

  06/10 VIDEO: Trädgårdsritningen är den slutliga planen för anläggningsarbetet. Den har bestämda mått och innehåller alla element som ska in i trädgården. Den är typiskt sett färglagd för att ge ett intryck av det färdiga resultatet ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss