Cookie- och Sekretesspolicy


Förberedelser

Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

Morten börjar med att gräva upp rabatten längs huset han använder en spade för att gräva upp alla plantor och försöker rädda både växterna och lökarna.

De kan återanvändas, antingen i den andra delen av trädgården eller i den nya förträdgården när den är färdig för plantering. När alla plantorna är borta är det en bra idé att gå över jorden med en kratta. Då blir jorden lucker och mer lättarbetad i nästa steg.

Stora, täta buskar som t ex de här lagerhäggsbuskarna är lättare att hantera om man börjar med att klippa ner dem. Då kommer man lättare åt med spaden. Använd en dräneringsspade, om du har en sån.

Då kommer man längre ner i jorden och kan lossa rötterna ordentligt.Morten har tur, för busken står intill garageinfarten. Då kan de sista motsträviga rötterna dras upp med hjälp av bilen. De ger inte upp så lätt, så man får försöka flera gånger innan rötterna lossnar.

I den andra delen av trädgården kan Morten inte komma till med bilen. Här måste till gammal god råstyrka för att få upp rötterna. Det tar lite längre tid, men till slut kommer han åt att kapa rötterna och lyfta bort busken.

Nu är det värsta över och innan trädgårdsanläggaren Jesper börjar sitt arbete går han igenom trädgårdsritningen ihop med Jane. Först skrapas det översta jordlagret bort, så att han blir av med resten av gräset och ogräset.

Han lyfter upp alla gamla plattor och stenar i skottkärran och kör bort dem. Nu när trädgården har rensats från alla gamla plantor och beläggning är allt klart för att byggas upp efter Janes ritning.

Relaterade artiklar

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Markering

  06/10 VIDEO: Innan själva anläggningsarbetet börjar är det viktigt att man markerar precis var alla delar av trädgården ska ligga. Trädgårdsanläggaren markerar upp hela trädgården med snören som spänns mellan stålpinnar. På så vis ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Trädgårdsritning

  INRED TRÄDGÅRDEN: Trädgårdsritning

  06/10 VIDEO: Trädgårdsritningen är den slutliga planen för anläggningsarbetet. Den har bestämda mått och innehåller alla element som ska in i trädgården. Den är typiskt sett färglagd för att ge ett intryck av det färdiga resultatet ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss