Cookie- och Sekretesspolicy


Förberedelser

Innan anläggningsarbetet kan börja ska den gamla trädgården rensas. Det kan bli ett omfattande arbete och även här i Mortens lilla förträdgård är det mycket att göra. Det är bara att sätta igång och ta en bit i taget.

Morten börjar med att gräva upp rabatten längs huset han använder en spade för att gräva upp alla plantor och försöker rädda både växterna och lökarna.

De kan återanvändas, antingen i den andra delen av trädgården eller i den nya förträdgården när den är färdig för plantering. När alla plantorna är borta är det en bra idé att gå över jorden med en kratta. Då blir jorden lucker och mer lättarbetad i nästa steg.

Stora, täta buskar som t ex de här lagerhäggsbuskarna är lättare att hantera om man börjar med att klippa ner dem. Då kommer man lättare åt med spaden. Använd en dräneringsspade, om du har en sån.

Då kommer man längre ner i jorden och kan lossa rötterna ordentligt.Morten har tur, för busken står intill garageinfarten. Då kan de sista motsträviga rötterna dras upp med hjälp av bilen. De ger inte upp så lätt, så man får försöka flera gånger innan rötterna lossnar.

I den andra delen av trädgården kan Morten inte komma till med bilen. Här måste till gammal god råstyrka för att få upp rötterna. Det tar lite längre tid, men till slut kommer han åt att kapa rötterna och lyfta bort busken.

Nu är det värsta över och innan trädgårdsanläggaren Jesper börjar sitt arbete går han igenom trädgårdsritningen ihop med Jane. Först skrapas det översta jordlagret bort, så att han blir av med resten av gräset och ogräset.

Han lyfter upp alla gamla plattor och stenar i skottkärran och kör bort dem. Nu när trädgården har rensats från alla gamla plantor och beläggning är allt klart för att byggas upp efter Janes ritning.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss