Cookie- och Sekretesspolicy


Ett väldränerat underlag

Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så man måste också ta till utrymmer för plattornas tjocklek.

Normalt rekommenderar en trädgårdsanläggare att man använder 10 cm stabilgrus som underlag. Men det packas så hårt att vattnet har svårt att tränga igenom. Därför väljer vi att använda vanlig sättsand, 0-8 mm, som underlag.

Sättsand är väldränerad, så att regnvattnet kan tränga igenom. Det har både växterna i trädgården och själva huset nytta av. Jorden som grävs av läggs där de nya rabatterna ska vara. Då har man det ur vägen och slipper att köra fram och tillbaka med skottkärran.

När gångarna har grävts ur och marken är någorlunda jämn kan du hälla på sättsanden. Använd en skottkärra och häll på ordentligt med sand, minst 10 cm. Sättsanden ska fördelas jämnt över hela området. Det gör man enklast med en skyffel.

Du kan hela tiden se efter så att sättsanden ligger rätt i jämförelse med snörena. Här och där kan man behöva hälla på mer sättsand. För att få en helt plan yta bör grusstigarna packas med hjälp av en plattvibrator, gärna en av de större på 100 kg, som verkligen kan komprimera underlaget.

Trots storleken är maskinen ganska enkel att hantera och den planar snabbt ut ytan. Kom ihåg att använda hörselskydd när du använder maskiner som låter högt. Nu är underlaget komprimerat, men måste rätas av så att underlaget är hundraprocentigt plant.

Jesper lägger ett vattenrör längs väggen och ser till att det håller samma höjd i båda ändar. Han lägger ytterligare ett vattenrör längs stigens andra kant. Nu kan han dra en rätbräda längs de två rören och på så vis dra av ytan helt.

Saknas det sand någonstans är det bara att hälla på mer och dra av med rätbrädan. Slutligen jämnas gruset till med en såkallad asfaltsraka, som tar bort alla spår av rätbrädan.

När detta är gjort på alla gångar, stigar och andra områden där du ska sätta sten är utgångspunkten optimal för det fortsatta arbetet.

Relaterade artiklar

 • BLOMMOR: Frögroning av luktärter

  BLOMMOR: Frögroning av luktärter

  27/10 VIDEO: De är så vackra, de klättrande och väldoftande luktärterna! Det är inte konstigt att de blivit ett ”måste” bland sommarblommorna för många trädgårdsodlare. Men det kan tyvärr vara ganska svårt att få dem att gro, bland ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  26/10 VIDEO: Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som ...

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss