Cookie- och Sekretesspolicy


Rulla på gräs

I stället för att så gräs och vänta på att det ska växa upp kan du rulla ut gräs direkt på jorden. Här visar vi hur du ska göra.


Gräsen ska läggas på 10-15 cm välmyllad jord, som har rensats från sten, grenar och rötter. För att gräset ska hamna i nivå med kanten på plattorna gräver trädgårdsanläggaren bort 2-2,5 cm jord.

Trädgårdsanläggaren har tillverkat en bräda med ett 2,5 cm högt hörn i ena änden. Då kan han lägg an den mot plattorna och dra av jorden samtidigt som han är säker på att hålla nivån. När nivån är rätt behöver man välta ytan för att packa den.

Antingen kan man använda en speciell vält eller en stor tunna full med vatten. Marken ska vältas ordentligt så trädgårdsanläggaren rullar tunnan ett par gånger på längden och ett par på tvären. Ytan ska vara så väl packad att man kan gå på den utan att det blir några större spår.

När underlaget är färdigt kan du börja läggningen. Var noga med att inte vattna förrän du rullat på gräset. Gör man det finns det risk för att gräset ruttnar. Den första gräsrullen ska bara läggas an mot hörnet och rullas ut.

Trädgårdsanläggaren ser till att kanten ligger jämt och fluktar med kanten på plattorna. Nästa rulle läggs tätt an mot den första, sedan rullas den ut på samma sätt. Rullen är för lång. Här använder trädgårdsanläggaren en hobbykniv och en rak planka för att skära till våden.

Man kan också använda en vass spade eller något liknande verktyg. Nästa varv kan inte påbörjas med en hel rulle, eftersom fogarna ska förskjutas. Här börjar trädgårdsanläggaren med en halv rulle.

Den andra halvan används i andra änden. Närmast häcken finns det inte plats för en hel rulle. Här finns bara en cirka 20 cm bred markremsa. Trädgårdsanläggaren kapar därför en gräsrulle på mitten med hjälp av en kasserad fogsvans, som lätt skär igenom gräset.

Den kapade rullen läggs ut på samma sätt som de övriga. När allt gräs rullats ut ska det vältas. Trädgårdsanläggaren använder återigen tunnan, men bara i längdled, så att det utrullade gräset inte rubbas.

Man kan visserligen gå på gräset direkt, men det är bästa att låta det vara ifred i några veckor så att rötterna får ordentligt fäste. De första fjorton dagarna efter läggningen ska gräset vattnas dagligen.

Och man ska vattna rikligt, särskilt under sommarmånaderna. Om du la gräset under vintern ska du se till att vattna så fort solen tittar fram på våren, annars kan gräset torkas ut. Efter tre veckor bör du gödsla gräset en gång. Gräs på rulle är ett lätt och snabbt sätt att få en snygg gräsmatta utan ogräs.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Snabb gräsmatta

  INRED TRÄDGÅRDEN: Snabb gräsmatta

  26/10 VIDEO: Rullgräs är ett snabbt och enkelt sätt att täcka ett område med gräs. Den här pallen med färdigt rullgräs har precis levererats och trädgårdsanläggaren Jesper sprutar lite vatten med trädgårdsslangen så att gräset inte ...

 • När ska du klippa för sista gången?

  När ska du klippa för sista gången?

  30/09 Hösten har kommit med besked. Nu närmar sig tiden då gräsklippningssäsongen är över. Men när ska du egentligen klippa gräset för sista gången?

 • Hur kort ska gräset klippas?

  Hur kort ska gräset klippas?

  04/08 Varje gång jag har klippt gräs, har jag klippt ner det till 4 cm. Men nu undrar jag om jag ska fortsätta med det även på hösten?

 • Vad gör din robotgräsklippare i natt?

  Vad gör din robotgräsklippare i natt?

  06/07 Känsliga sensorer, avancerade algoritmer och en låg ljudnivå gör att robotgräsklipparen kan arbeta på natten.

 • SÅ överlever gräsmattan semestern

  SÅ överlever gräsmattan semestern

  02/07 Ska du klippa den riktigt kort innan du reser i väg – eller låta den växa? Läs svaret här – plus 4 andra tips om hur gräsmattan överlever när du är bortrest.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss