Cookie- och Sekretesspolicy


Så här använder du rullgräs

Om du vill ha en gräsmatta snabbt – klar för lek och spel – så är rullgräs bästa lösningen. Du kan använda den redan efter ett par veckor. Men du kan faktiskt använda rullgräs på många andra ställen. Här är några exempel.

Rullgräs – så anlägger du detSNABBLAGD GRÄSMATTA: När du har rullat ut gräset så ska det vila ett par veckor innan du kan använda gräsmattan.


VAD ANVÄNDER MAN RULLGRÄS TILL?
Rullegræs GRÄSMATTOR
Rullgräs används framför allt till gräsmattor, t.ex. när vi ska anlägga en ny och snabbt vill använda den. Men rullgräs kan också användas till reparation.
Rullgräs på taket PÅ TAK
Vi lägger också rullgräs, eller i varje fall torv, på tak – t.ex. på fritidshus. Gräset isolerar och ger en stabilare inomhustemperatur. Och det ser trevligt ut.
Rullgräs figurer FIGURER
Du kan också använda rullgräs för att skapa spännande figurer på tomten. En stol och ett björnskinn väcker säkert stor uppmärksamhet hos dina gäster.


HUR ARBETAR MAN MED RULLGRÄS?

Förarbetet är det samma oavsett om du har tänkt lägga rullgräs eller så gräs på traditionellt sätt. Jorden ska luckras upp, sten och rötter ska tas bort tillsammans med ogräs och sedan ska marken jämnas till. Det kan du göra med en pall lastad med stenar. Därefter är det dags att kratta.

Så anlägger du rullgräs

Fördelen med rullgräs är att du kan använda gräsmattan mycket snabbare. Redan efter två–tre veckor kan den nya gräsmattan användas och efter ytterligare någon vecka är den klar för lek och spel.

Så anlägger du rullgräs

Gräset rullas ut och våderna skjut ihop tätt. När en rulle skarvas görs det utan överlappning och utan genomgående skarvar. Det går inte att sträcka en rulle för den drar ihop sig senare. När rullarna lagts ut vattnas och trumlas gräset.

VIKTIGT OM RULLGRÄS!

Rötterna får aldrig torka ut. Om du inte kan använda alla rullar på en gång så bör du täcka över rullarna med plastfolie. Kom ihåg att vattna de första veckorna om du har rullat ut gräset under en torr period.

SPECIELLT FÖR RULLGRÄS

Lägger du rullgräs så kan du inte välja vilka gräsfrön som helst om du vill så extra gräs. Rullgräs innehåller tre slags gräs: vanligt rajgräs (40 %), rödsvingel (20-40 %) och ängsgröe (30-40 %). Denna blandning är också de allra mest sålda blandningarna av gräsfrön.


VARIANTER AV GRÄS OCH RULLGRÄS
Rullgräs på pallar RULLGRÄS
Det är enklast att beställa rullgräs på nätet. Räkna med flera dagars leveranstid. Gräset skärs först när din beställning har mottagits. Det är ingen större skillnad i pris och kvalitet mellan leverantörerna.
Rullgräs på taket GRÄS OCH TORV TILL TAK
Rullgräs och torv som ska läggas på tak innehåller helt andra grässlag än gräsmattegräs. Du kan beställa gräs till tak hos samma leverantörer, men räkna med att kvadratmeterpriset är högre.
Rullgräs på taket FETKNOPP PÅ TAKET
I stället för rullgräs kan du lägga diverse fetbladsväxter på taket. De kännetecknas av att hålla kvar fukt och klara torka under längre perioder. Det är lättare att hålla ett sådant tak grönt än ett av rullgräs.
Rullgräs FRÖBLANDING
Om du i stället sår gräsmattan själv så blir den mycket billigare, kanske endast en tiondel av vad rullgräs kostar. Men du måste vänta länge innan gräset kommer upp. Välj själv önskad fröblandning.


RULLGRÄS LEVERERAS PÅ PALLAR

Rullgräs levereras på pallar. I stort sett alla odlare använder samma slags maskin att skära med så därför har alla rullar ungefär samma längd och bredd. En rulle brukar vara:
■ 40 cm bred
■ 2,5 meter lång
■ 1,5–2,5 cm tjock
■ Och den väger 20–25 kg
En rulle innehåller alltså tillräckligt med gräs för en kvadratmeter. På varje pall ligger gräs till 50-60 kvadratmeter. Om du ska lägga rullgräs upp mot en stenterrass ska underlaget ligga 2-3 cm lägre än plattornas ovankant.

SKOJIG TEKNIK: FIGURER MED RULLGRÄS

Om du har lust att skapa figurer med rullgräs är det enklast att arbeta med rätt platta figurer. Då kan du bygga upp underlaget av matjord till önskad form.

Figurer med rullgräs
Höga figurer kräver ofta att du bakar in en bevattningsslang i formen så att gräset inte torkar ut.

Vill du skapa högre figurer börjar du med matjord och sedan mörkt och fuktigt torvströ. Lägg cirka 20 liter torvströ i blöt i 3-4 liter vatten. Massan läggs ut i ett cirka 10 cm tjockt skikt på grundformen och klappas slät. Lägg på rullgräs och tryck fast det så att rötterna får fäste. Håll fast det med flera pinnar.

Figurer med rullgräs
Rullgräset hålls på plats med små pinnar tills rötterna har fått fäste.

Relaterade artiklar

  • Så får du en perfekt gräsmatta

    Så får du en perfekt gräsmatta

    04/04 Du ska börja redan nu om gräsmattan ska bli fin till sommaren. Vår expert visar dig hur du får den perfekta gräsmattan.

  • INRED TRÄDGÅRDEN: Snabb gräsmatta

    INRED TRÄDGÅRDEN: Snabb gräsmatta

    26/10 VIDEO: Rullgräs är ett snabbt och enkelt sätt att täcka ett område med gräs. Den här pallen med färdigt rullgräs har precis levererats och trädgårdsanläggaren Jesper sprutar lite vatten med trädgårdsslangen så att gräset inte ...

  • När ska du klippa för sista gången?

    När ska du klippa för sista gången?

    30/09 Hösten har kommit med besked. Nu närmar sig tiden då gräsklippningssäsongen är över. Men när ska du egentligen klippa gräset för sista gången?

  • Hur kort ska gräset klippas?

    Hur kort ska gräset klippas?

    04/08 Varje gång jag har klippt gräs, har jag klippt ner det till 4 cm. Men nu undrar jag om jag ska fortsätta med det även på hösten?

  • Rulla på gräs

    Rulla på gräs

    08/07 VIDEO: I stället för att så gräs och vänta på att det ska växa upp kan du rulla ut gräs direkt på jorden. Här visar vi hur du ska göra.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss