Cookie- och Sekretesspolicy


Snabb gräsmatta

Rullgräs är ett snabbt och enkelt sätt att täcka ett område med gräs. Den här pallen med färdigt rullgräs har precis levererats och trädgårdsanläggaren Jesper sprutar lite vatten med trädgårdsslangen så att gräset inte torkar ut i den stekheta solen.

Innan gräset läggs ska marken förberedas. Här fräser Jesper igenom jorden och plockar bort de största stenarna. Fräsen luckrar upp jorden och gör det lättare för gräset att utveckla sina rötter i den.

När man arbetar med bullrande maskiner bör man använda hörselskydd. Jesper glömde sina när han började, men nu tar han på dem och gör färdigt jobbet. Jordfräsen ger en lucker och väl blandad jord. Men den är inte plan.

Här får man gå igång med krattan. Jesper använder en gräsmattekratta för att plana ut marken och kratta bort småsten och växtrester. Ytan ska vara fri från stenar och ogräs och så jämn som möjligt innan man kan rulla ut gräset.

Av samma anledning går Jesper en runda över området och trycker till marken med hälarna. Det jämnar till ytan ytterligare och avlägsnar samtidigt eventuella luftfickor som fräsen kan ha skapat i marken.

Jorden bör vara så väl packad att en vuxen man inte avsätter fotavtryck när han går på den. Nu är det dags att rulla ut gräset. Jesper tar den första rullen och börjar inne vid staketet. Han rullar ut den och rättar in den.

Sen fortsätter han med nästa rulle. Se till att förskjuta våderna så att de överlappar minst 30 cm. Det ger bäst resultat. Rätta till rullgräset i takt med att du rullar ut våderna. Det är krångligt att korrigera dem i efterhand.

Jesper använder en kratta för att justera våderna. Så slipper han böja sig ner, samtidigt som han behåller överblicken. När du som här kommer till en buske eller ett träd, tar du en kniv och skär av rullen.

Sen skär du till gräset. Samma görs på andra sidan av busken, så att det lämnas en gräsfri cirkel runt den. När du lägger en ny rulle gräs direkt efter en annan är det viktigt att de hamnar helt kant i kant.

Därför viker Jesper ner våderna och sätter dem i spänn mot varandra innan han trycker till så att de sluter helt tätt. Då slipper man små glipor som kan uppstå om rullarna bara läggs upp mot varandra.

Jesper fortsätter arbetet tills det nya gräset ligger an mot den gamla gräsmattan. Sen trampar han till i fogen så att gräset blir helt plant.

Om det nya gräset inte sluter helt tätt mot det gamla, som här, kan man fylla ut med lite jord och stampa till. Här kan man sedan så lite gräs, som med tiden växer upp och täcker övergången.

Nu är gräsmattan lagd, men som med allt annat som planteras i trädgården är det viktigt att vattna ordentligt i början. Nylagt rullgräs ska vattnas minst en gång om dagen de första fjorton dagarna.

Man kan i princip börja använda den nya gräsmattan omedelbart, men gräset mår bäst av att få ligga ostört i cirka fjorton dagar, så att det kan rota sig ordentligt. Men gräset ska klippas regelbundet, i takt med att det växer.

En månad efter läggningen är det svårt att se var rullarna lagts ut. Och övergången har täckts ordentligt.

Relaterade artiklar

 • Så får du en perfekt gräsmatta

  Så får du en perfekt gräsmatta

  04/04 Du ska börja redan nu om gräsmattan ska bli fin till sommaren. Vår expert visar dig hur du får den perfekta gräsmattan.

 • När ska du klippa för sista gången?

  När ska du klippa för sista gången?

  30/09 Hösten har kommit med besked. Nu närmar sig tiden då gräsklippningssäsongen är över. Men när ska du egentligen klippa gräset för sista gången?

 • Hur kort ska gräset klippas?

  Hur kort ska gräset klippas?

  04/08 Varje gång jag har klippt gräs, har jag klippt ner det till 4 cm. Men nu undrar jag om jag ska fortsätta med det även på hösten?

 • Rulla på gräs

  Rulla på gräs

  08/07 VIDEO: I stället för att så gräs och vänta på att det ska växa upp kan du rulla ut gräs direkt på jorden. Här visar vi hur du ska göra.

 • Vad gör din robotgräsklippare i natt?

  Vad gör din robotgräsklippare i natt?

  06/07 Känsliga sensorer, avancerade algoritmer och en låg ljudnivå gör att robotgräsklipparen kan arbeta på natten.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss