Cookie- och Sekretesspolicy


Klipp gräset friskt och starkt

Många klipper gräset alltför kort. Kom ihåg att topp och botten följs åt. Om du klipper gräset kort kommer växten automatiskt att korta av rötterna och då försvagar du gräset!


Om gräset har blivit långt, medan du till exempel har varit på semester, är det bättre att klippa det i flera omgångar. En bra tumregel är att inte korta av det mer än en tredjedel när du klipper.

De flesta har ganska bra på känn när det är dags att klippa gräs, sådär cirka en gång i veckan medan det växer. För övrigt brukar det ge sig själv. Gräset är långt, det ser inte skött ut – snarare lite ovårdat. Med tanke på arbete etc. så klipps gräset i regel varje helg.

Låt klipphöjden följa årstiden

Tyvärr har de flest av oss inte koll på hur mycket som ska klippas. Några klipper konsekvent med den höjdinställning som maskinen ställdes in till då den var ny. Och det är synd och skam!

Om du lägger en minut på att ställa in höjden optimalt i förhållande till gräsets växtcykel får du nämligen en hel del hjälp med att göra gräsmattan både skitstark och snygg.

När klipper vi gräs?

Det vanliga är att vi klipper gräs från slutet av april till början av oktober (beroende på var i landet man bor). När du klipper gräset för första gången tidigt på året ska gräset vara torrt och frostfritt. Och du ska inte klippa förrän det är 6–8 cm långt.

På våren mår gräset bäst av att endast klippas lite grann i toppen. Gräset bör aldrig klippas kortare än 4 cm, å andra sidan kan du klippa det hur ofta du vill.

Mycket kort gräs försvagar rötterna

På så sätt blir det kraftigare och klarar kampen mot mossa och ogräs om näringen bättre. Det är därför en dålig idé att i förväg försöka spara tid på klippningen genom att klippa gräset kort. Det stressar gräset, försvagar rötterna och ogräsfrön biter sig lättare fast och tar sig ner i marken.

VÅR: På våren får du alltså inte klippa gräset kortare än 4 cm och samma regel gäller på hösten. Då har gräset bättre möjlighet att utnyttja det lilla dagsljus som finns och det skyddas bättre mot frost.

SOMMAR: Medan det är sommar, alltså i juli och augusti, och tillväxten är som störst kan du med fördel öka klipphöjden till 5–7 cm. Återigen handlar det om att ju längre gräset är, desto starkare och mer motståndskraft har det. Det gäller också om det skulle komma en längre period med torka.

HÖST: Förr eller senare kommer vi på hösten fram till den allra sista klippningen på året och även nu ska gräset vara 4–5 cm långt så att det klarar vintern. Är det längre finns stor risk för att svampar och andra oönskade växter ökar i antal.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Snabb gräsmatta

  INRED TRÄDGÅRDEN: Snabb gräsmatta

  26/10 VIDEO: Rullgräs är ett snabbt och enkelt sätt att täcka ett område med gräs. Den här pallen med färdigt rullgräs har precis levererats och trädgårdsanläggaren Jesper sprutar lite vatten med trädgårdsslangen så att gräset inte ...

 • När ska du klippa för sista gången?

  När ska du klippa för sista gången?

  30/09 Hösten har kommit med besked. Nu närmar sig tiden då gräsklippningssäsongen är över. Men när ska du egentligen klippa gräset för sista gången?

 • Hur kort ska gräset klippas?

  Hur kort ska gräset klippas?

  04/08 Varje gång jag har klippt gräs, har jag klippt ner det till 4 cm. Men nu undrar jag om jag ska fortsätta med det även på hösten?

 • Rulla på gräs

  Rulla på gräs

  08/07 VIDEO: I stället för att så gräs och vänta på att det ska växa upp kan du rulla ut gräs direkt på jorden. Här visar vi hur du ska göra.

 • Vad gör din robotgräsklippare i natt?

  Vad gör din robotgräsklippare i natt?

  06/07 Känsliga sensorer, avancerade algoritmer och en låg ljudnivå gör att robotgräsklipparen kan arbeta på natten.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss